Moderní-Dějiny.cz

Vernisáž výstavy věnované historii Berlínské zdi

Publikováno: 23.5.2013, Aktualizováno: 28.5.2013 13:40
Autoři: Marek Šimoňák (EDUCANET-soukr. Gymnázium Ostrava), Petr Šimíček

Ve čtvrtek 23. května 2013 se uskutečnila ve vestibulu ostravského Gymnázia EDUCAnet slavnostní vernisáž výstavy "Berlínská zeď", kterou s podporou Občanského sdružení PANT připravili učitelé a studenti této školy.

Vernisáž výstavy věnované historii Berlínské zdi

Záštitu nad vernisáží převzal senátor Parlamentu České republiky ing. Leopold Sulovský, který se z pracovních důvodů bohužel nemohl slavnostního zahájení zúčastnit.

Vernisáž zahájil ředitel Gymnázia EDUCAnet Marek Šimoňák, který nastínil průběh tvorby výstavy a její smysl. Poté předal slovo studentkám Simoně Milotové a Lucii Vitoslavské, které přiblížily přítomným studentům a hostům základní mezníky v historii Berlínské zdi - od její výstavby, politického významu, útěků a obětí, až po její pád. Závěrečná pasáž vernisáže patřila učitel angličtiny Aleši Nitrovi a německému učiteli Jörgu Richterovi, absolventu univerzity v Lipsku, kteří zahráli na kytaru a zazpívali dobovou píseň s tématem zdi a cesty ke svobodě.

Vernisáže se zúčastnili hlavní tvůrci výstavy - Hana Kurillová, Petr Popule, Marek Šimoňák a také zástupci PANTu, moderátorka Českého rozhlasu Ostrava Eva Mudrová, za rodiče Ing. Jiří Hurta, pedagogové, studenti a zaměstnanci Gymnázium EDUCAnet Ostrava.
       
Putovní výstava pro školy v České republice se snaží přiblížit jednu z absurdit nejnovějších dějin – Berlínskou zeď. Vyučující dějepisu a společenských věd se pokusili historii rozděleného Berlína zasadit do kontextu dějin druhé poloviny 20. století, protože tyto události těsně souvisely s poválečným rozdělením světa a především se studenou válkou. Berlínská zeď se stala jakousi konkretizovanou železnou oponou studené války, nataženou napříč evropským velkoměstem. Autoři výstavy zpracovali základní historické údaje týkající se existence zdi, ke každému období vybrali řadu dobových fotografií, protože ty často autenticky vypovídají o konkrétní situaci, emocích i paradoxech doby. Atmosféru rozděleného města a potažmo světa i manipulaci veřejným míněním v totalitních zemích dokumentují dobové karikatury či úryvky z československého tisku.

Výstava je putovní a jejím cílem je zprostředkovat atraktivní formou tuto kapitolu moderních dějin mladým lidem v celé České republice. Učitelé obdrží pro práci s výstavou katalog s texty výstavních panelů, obrazovými prameny a DVD s dalšími metodickými i pramennými materiály k tomuto tématu.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

23.7.

Nabídka zapůjčení putovních výstav PANTu ve školním roce 2014/2015

Vážení učitelé, rádi bychom Vám nabídli zapůjčení našich putovních výstav na školní rok 2014/2015. Nabízíme Vá...
25.3.

Vernisáž výstavy "Tomáš Baťa – československý selfmademann"

Ve čtvrtek 20. března 2014 se ve zlínské Baťově vile konala vernisáž nové putovní výstavy pro školy nazvané To...
9.3.

Vernisáž výstavy o Janu Zajícovi na Mene Tekel

Slavnostní premiéra zbrusu nové putovní výstavy PANTu a Gymnázia v Šumperku o Janu Zajícovi se odehrála v pond...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT