Moderní-Dějiny.cz

Vernisáž výstavy pro školy PAVEL TIGRID: SLOVY PROTI TOTALITÁM

Publikováno: 8.10.2012, Aktualizováno: 30.4.2013 10:57

Ve čtvrtek proběhla na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě vernisáž výstavy, která mapuje životní osudy Pavla Tigrida, jeho hlavní ideje a literární dílo. Výstava, která vznikla v rámci projektu EFS „Moderní dějiny do škol“ je vytvořena jako interaktivní vzdělávací pomůcka, bude putovat po středních školách v ČR a ti, kteří si ji objednají, obdrží od autorů také metodické materiály jak s ní ve výuce pracovat. 

Vernisáž výstavy pro školy PAVEL TIGRID: SLOVY PROTI TOTALITÁM

Tato výstava vznikla v rámci projektu Moderní dějiny do škol, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Ve dnech 4. a 5. 10. 2012 byl prostor Jazykového gymnázia Pavla Tigrida vyhrazen aktivitám spojeným se slavnostní vernisáží výstavy Pavel Tigrid – slovy proti totalitám. Za účasti škole blízkých osobností (bývalá ředitelka Marie Šedivá, poslankyně PČR Jaroslava Wenigerová, předseda ostravské pobočky Konfederace politických vězňů Leo Žídek a další) bylo ve čtvrtek dopoledne představeno 12 panelů výstavy asi dvacítce hostů a několika stovkám středoškolských studentů, kteří si vzápětí vyzkoušeli, jak se s výstavou pracuje. Nejedná se totiž o klasickou statickou prezentaci, ale o interaktivní vzdělávací pomůcku, která má na několika úrovních podnítit zájem studentů (ale i učitelů) o problematiku československého exilu a osobnost Pavla Tigrida. Ten je totiž podle autorů výstavy širší veřejností, ale i školní výukou stále nedoceněn. Možná také proto, že je dosud odbornou a vědeckou literaturou opomíjen. O Pavlu Tigridovi nebyla publikována jediná obsáhlá monografie, jako téma se ve školách většinou samostatně neučí, jeho díla jsou pro běžné středoškoláky příliš náročná… Ani 20 let svobodné výuky dějepisu tak pro mnohé nedokázalo „odhalit“ historickou výjimečnost jeho dlouholeté exilové práce a skutečně evropský význam.

Reportéři České televize navštívili vernisáž, reportáž si můžete prohlédnout ZDE (čas 10:35 min.) 

Výstava je koncipována jako putovní pomůcka, která by měla doplnit výuku soudobých dějin na základních a středních školách v ČR. Její instalaci si školy objednají prostřednictvím vzdělávacího portálu Moderní dějiny.cz, kde také najdou veškeré informace o obsahu všech panelů, možnostech jejich didaktického využití a o dalších doprovodných materiálech.

Autoři výstavy jsou gymnaziální učitelé a jejich studenti, kteří se touto formou pokoušejí přispět k popularizaci osobnosti a díla Pavla Tigrida – demokratického novináře a vytrvalého organizátora československé exilové kultury, který je širší veřejnosti znám především jako vydavatel časopisu Svědectví a zakladatel Rádia svobodná Evropa . Z dostupných odborných materiálů, soukromého archivu rodiny Pavla Tigrida a vydaných autorových textů shromáždili základní údaje o Tigridově životě, působení v emigraci, komentují jeho práci pro rozhlas, vydavatelskou činnost a principy boje s totalitními režimy, jimiž proslul doma i v zahraničí. Pozornost věnují také socialistickou propagandou pokřivenému obrazu Pavla Tigrida, tak jak byl vytvářen prostřednictvím oficiálních médií, v tisku, filmových dokumentech či v pseudoumělecké politicky podbízivé literatuře. K výstavě je připraven doprovodný materiál, který žákům usnadní práci s jednotlivými tématy a dokumenty a učitelům poskytne náměty k souvisejícím vzdělávacím činnostem.

Studenti porubského gymnázia ukázali, že jim odkaz Pavla Tigrida není cizí a do propagace výstavy se zapojili několika drobnými kulturními vystoupeními, které vyvrcholily zasazením pamětního stromu (vernisáž výstavy se spojila s 20. výročím založení školy) a umístěním symbolické čtenářské lavičky v areálu školy, kde se žáci mohou netradičně s literární tvorbou slavného exulanta seznamovat.

Snad k tomuto nelehkému úsilí přispěje i výstava a její doprovodné materiály, které vznikly díky finanční podpoře z OP VPK Moderní dějiny do škol reg.č: CZ.1.07/1.1.00/26.0097 Děkujeme.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

23.7.

Nabídka zapůjčení putovních výstav PANTu ve školním roce 2014/2015

Vážení učitelé, rádi bychom Vám nabídli zapůjčení našich putovních výstav na školní rok 2014/2015. Nabízíme Vá...
25.3.

Vernisáž výstavy "Tomáš Baťa – československý selfmademann"

Ve čtvrtek 20. března 2014 se ve zlínské Baťově vile konala vernisáž nové putovní výstavy pro školy nazvané To...
9.3.

Vernisáž výstavy o Janu Zajícovi na Mene Tekel

Slavnostní premiéra zbrusu nové putovní výstavy PANTu a Gymnázia v Šumperku o Janu Zajícovi se odehrála v pond...
8.10.

Vzkaz a poděkování syna Pavla Tigrida, Grégoryho

Milý a povzbuzující vzkaz syna Pavla Tigrida, Grégoryho, který zhlédl výstavu „Pavel Tigrid: slovy proti total...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT