Moderní-Dějiny.cz

Studentská minikonference "Odkaz Pavla Tigrida dnešku"

Publikováno: 25.11.2013, Aktualizováno: 3.4.2014 22:07

Ve čtvrtek 21. listopadu 2013 se na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě uskutečnila v rámci projektu Občanského sdružení PANT "Moderní dějiny do škol" studentská minikonference zaměřená na jednu z největších osobností československého exilu Pavla Tigrida. Nezabývala se úzce pouze jeho působením ve druhém a třetím exilu, ale byla zaměřena obecněji na vztah světa médií a společnosti, dějinné informační konfrontace a manipulaci v médiích.

Studentská minikonference "Odkaz Pavla Tigrida dnešku"

Konference se konala v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Konferenci zahájila ředitelka gymnázia Zdeňka Průšová, které přivítala účastníky - studenty a učitele ze čtyř škol (Wichterlovo gymnázia, Gymnázia Olgy Havlové, soukromého gymnázia EDUCAnet a hostícího gymnázia). Poté zástupce PANTu Marcel Mahdal představil projekt Moderní dějiny do škol, v rámci kterého se minikonference uskutečnila. Následovalo vystoupení historika a publicisty Pavla Kosatíka, který představil osobnost Pavla Tigrida a přiblížil účastníkům historické okolnosti jeho působení. Dále hovořil o své čerstvě vydané monografii a podmínkách jejího vzniku: Tigrid, poprvé - Průvodce osudem inteligentního muže ve dvacátém století.

Tematicky pestré dopoledne bylo doplněno několika zdramatizovanými scénkami, v nichž studenti domovského gymnázia četli ukázky z díla Pavla Tigrida. Následně se zúčastnění žáci se rozdělili do tří skupin a v průběhu dopoledne absolvovali postupně tři workshopy.

Po obědové přestávce minikonference vrcholila přednáškou Petra Broda, který účastníkům minikonference přiblížil podobu novinářské praxe na příkladu českého vysílání BBC a rádia Svobodná Evropa a realitu světa současných českých médií.



Témata workshopů:
1. workshop  - StB a Pavel Tigrid  - Jiří Hruška
2. workshop  – Svědectví - Radim Horák
3. workshop  - Proměna mediálního světa u nás ve 20. století - Marcel Mahdal

Pavel Kosatík
V roce 1984 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po studiích začal pracovat u DILIe jako právník specializovaný na autorské právo, po dvou letech přešel do nakladatelství Československý spisovatel (1986–1990). Pracoval jako redaktor v několika nakladatelstvích a v redakcích – Mladá fronta DNES (1992–95), Reflex (1995), Hospodářské noviny, Ikarie – 1990. Od roku 1996 je na „volné noze“. Začal jako spisovatel sci-fi, dnes je znám jako spisovatel faktu, literární historik. Pravidelně publikuje v časopisech Týden a Respekt (zde píše seriál Česká inteligence). Založil nakladatelství Kdo je kdo.

Petr  Brod
Pražský rodák, v roce 1969 se s rodiči přestěhoval do Bavorska. Po maturitě v Mnichově studoval politické vědy, žurnalistiku a historii východní a Jihovýchodní Evropy na mnichovské univerzitě (M. A., 1977). Dále studoval na London School ot Economics a na Harvardově univerzitě. Působil v různých funkcích v rozhlasu I televizi BBC v Lodýně (1980-1987). Později pracoval v Rádiu Svobodná Evropa, mezi lety 1990-1992 jako první stálý zpravodaj v Praze. Stal se redaktorem Süddeutsche Zeitung v Mnichově (1993-1996), ale v roce 2000 se vrátil do BBC jako vedoucí pražské kanceláře. Žije v Praze a živí se jako publicista na volné noze.

Jiří Hruška
Středoškolský učitel dějepisu Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě, jednatel Educa24 agency. Organizátor vzdělávacích a kulturních akcí (např. Věda kontra iracionalita, Krvavé století, Mezinárodní festival studentských filmů Ostrava-Picture). Jeden z realizátorů projektu Cesta ke svobodě (www.cestakesvobode.cz). Je členem Občanského sdružení PANT. Podílel se na přípravě putovní výstavy Pavel Tigrid - Slovy proti totalitám.

Radim Horák
středoškolský učitel českého jazyka a francouzského jazyka a literatury na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě. V letech 2002-2005 působil ve Francouzské allianci v Ostravě, na gymnáziu Hladnov (2000-2001) a VŠB - TU, katedře jazyků (2010). Člen redakční rady měsíčníku Listy Ostravské univerzity (1999-2002), redaktor kulturní revue Za se to, Ostravského večerníku, Moravskoslezského deníku, bulletinu SUF, portálu www.solokapr.cz a www.filmovamista.cz. Podílel se na přípravě putovní výstavy Pavel Tigrid - Slovy proti totalitám.

Marcel Mahdal
Středoškolský učitel dějepisu Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě. Člen a školitel občanského sdružení PANT. V letech 2008-2010 šéfredaktor časopisu Encyklopedie II. světové války vydavatelství PressPygmalion. Spolupracovník USC Shoah Foundation. Podílel se na přípravě putovní výstavy Pavel Tigrid - Slovy proti totalitám. Redaktor portálu www.moderni-dejiny.cz.


Program minikonference "Odkaz Pavla Tigrida"


8:30 - 9:00 registrace
9:00 - 9:20 Oficiální zahájení - úvodní projevy
9:20 - 10:20 Pavel Kosatík - nová monografie věnovaná Pavlu Tigridovi - moderuje Jiří Hruška
10:20 - 10:25 Pavel Tigrid o 10. výročí 17. listopadu 1989 - glosa (nedatováno) - studenti čtou úryvky z tvorby P.T.
10:25 - 10:45 přestávka
10:45 - 11:00 Kapitola z knihy Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu - Čtvrtý večer. (1988) studenti čtou úryvky z tvorby P.T.
                    Pavel Tigrid - O noblese a hulvátství - glosa (1999)  - studenti čtou úryvky z tvorby P.T.
11:00 - 11:40 1. skupina workshopů
11:40 - 12:30 oběd
12:30 - 13:10 2. skupina workshopů
13:10 - 13:50 3. skupina worshopů
13:50 - 14:00 přestávka
14:00 - 14:50 Petr Brod - Jaká je role médií v různých politických systémech? - moderuje Slavoj Tomeček
14:50 - 15:00 závěr minikonference

Ve čtvrtek 21.11. jsme měli příležitost zúčastnit se studentské minikonference věnované Pavlu Tigridovi na ostravském jazykovém gymnáziu.

My, pár vyvolených studentů 3.A, jsme společně s profesorem Bártou v 9 hodin už seděli v malé tělocvičně hostujícího gymnázia a čekali na oficiální zahájení. Dopolední program se skládal z představení nové knihy Pavla Kosatíka – Tigrid poprvé – Průvodce osudem inteligentního muže ve dvacátém století. Po krátké přestávce četli studenti úryvky z tvorby P. Tigrida.

Následně všichni účastnici konference, tudíž i my, byli rozděleni do 3. skupin a odkázáni do jednotlivých tříd, kde probíhaly workshopy, organizované domácími učiteli. Tato část nás bavila nejvíce, mohli jsme se podílet na diskuzi o Stb či o proměně mediálního světa u nás ve 20. století. Dozvěděli jsme se také více o čtvrtletníku Svědectví, jehož vzácné výtisky jsme měli i možnost si i na vlastní kůži ohmatat.

Závěrem se konference věnovala diskuzi o roli médií v různých politických systémech, kterou vedl publicista Pavel Brod. Potěšilo nás, že jsme se konference měli šanci zúčastnit a rozšířili si povědomí o muži, jehož jméno s hrdostí nese naše sousedící gymnázium.

Betty Holešová, 3.A, studentka gymnázia Olgy Havlové


Poslechněte si reportáž Jana Sedmidubského na rozhlasové stanici Vltava o Pavlu Tigridovi a Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě ZDE.


Přílohy

pdf
Sborník studentské minikonference "Odkaz Pavla Tigrida dnešku"

Sborník studentské minikonference "Odkaz Pavla Tigrida dnešku"

Typ souboru: *.pdf | Velikost: 1,75 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

11.4.

Svědectví Pavla Tigrida - pracovní list

Studenti se při práci s pracovním listem seznámí s informacemi o jedné z největších osobností československého...
10.4.

Svědectví o "Svědectví" (1969)

Přinášíme vám kvalitní digitální kopii unikátní brožované publikace z roku 1969, která vyšla v edici Dokument ...
8.4.

Studentská konference o exilu a exulantech v Ostravě

Pod názvem "Češi v exilu" se na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě konal ve dnech 2.-3. dubna 2014 již IX....
27.3.

Studentská konference Češi v exilu

Občanské sdružení PANT ve spolupráci s Gymnáziem Olgy Havlové pořádá již IX. ročník středoškolské studentské k...
27.3.

Studentská minikonference o Tomáši Baťovi ve Zlíně

Ve čtvrtek 20. března 2014 se ve zlínské Baťově vile konala v pořadí devátá a zároveň poslední  studentská min...
3.3.

Studentská minikonference o Janu Zajícovi v Šumperku

Ve čtvrtek 27. února 2014 se na Gymnáziu v Šumperku uskutečnila v rámci projektu Občanského sdružení PANT "Mod...
10.1.

Studentská minikonference "Češi, Němci a Brňané"

Ve čtvrtek 9. ledna 2014 se na Gymnáziu Slovanské náměstí v Brně uskutečnila v rámci projektu Občanského sdruž...
1.11.

Studentská minikonference o antisemitismu a holocaustu v Třeboni

Ve čtvrtek 31. října 2013 se na třeboňském gymnáziu uskutečnila v rámci projektu Občanského sdružení PANT "Mod...
2.6.

Studentská minikonference "Neklidná Plzeň 1953"

Ve čtvrtek 30. května 2013 se na plzeňském gymnáziu (Mikulášské náměstí) uskutečnila studentská minikonference...
6.3.

Studentská minikonference o "železné oponě" a lágrech v Ostrově nad Ohří

Na gymnáziu v Ostrově nad Ohří se ve čtvrtek 28. února 2013 uskutečnila třetí studentská minikonference uspořá...
22.11.

Studentská minikonference o "barácích" undergroundu v Chomutově

Na chomutovském gymnáziu se ve čtvrtek 15. listopadu 2012 uskutečnila druhá studentská minikonference uspořáda...
9.11.

Studentská minikonference „Šafrán“ v Uherském Hradišti

1. listopadu 2012 se v Uherském Hradišti konala první minikonference projektu Moderní dějiny do škol. O její a...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT