Moderní-Dějiny.cz

Studentská konference o československé cestě ke svobodě

Publikováno: 9.3.2015, Aktualizováno: 13.3.2015 08:05
Autor: (red)

Občanské sdružení PANT ve spolupráci s Gymnáziem Olgy Havlové a s podporou Statutárního města Ostravy uspořádalo ve dnech 5. a 6. března 2015 již X. ročník tradiční dvoudenní středoškolské studentské konference. Její náplní byla rekapitulace dramatických změn v naší zemi v období od pádu komunistického režimu v roce 1989 do rozpadu Československa na konci roku 1992.

Studentská konference o československé cestě ke svobodě

 

Konferenci, jejíž název letos zněl „Československá cesta ke svobodě a demokracii po listopadu 1989“ zahájila ředitelka gymnázia Jana Huvarová, po ní všechny účastníky přivítal a seznámil s programem jeden z organizátorů Petr Šimíček z GOH a PANTu. Letos se akce zúčastnilo celkem 65 studentů z osmi gymnázií a středních škol z Ostravy, Chocně, Uherského Hradiště a Brna.

Konferenci zahíjil politolog Josef Mlejnek jr. z Karlovy univerzity analýzou zlomových událostí roku 1989 v československu v celoevropském kontextu a zamyšlením nad tím, zda šlo o revoluci v pravém slova smyslu či restauraci liberální demokracie. Na vstupní přednášku Revoluce, kontrarevoluce, nebo konec dějin? pak navázalo jako každoročně tradiční první kolo tří paralelních workshopů. Studenti byli rozděleni do peracovních skupin a během dvou dnů prošli všemi třemi pracovními dílnami - letos je lektorovali zkušení didaktici Irena Eibenová (praktická cvičení - psaní petice a referenda), Milan Hes (práce s dobovými prameny k tématu ekonomických proměn české společnosti po roce 1989) a Josef Märc (analýza a interpretace dobových statistik a fenomén vzpomínání). Dalšímu tématu - vyrovnání se s komunistickou minulostí po pádu režimu a názorům na to, jak naložit na počátku 90. let 20. století s KSČ či StB se věnoval publicista, signatář Charty 77 a lídr Občanského fóra před prvními svobodnými volbami v roce 1990 Jan Urban. Po výměně studentských skupin a druhém kole workshopů následovalo závěrečné shrnutí proměny ústavních institucí, politického systému, právního prostředí a politických stran, které studentům podal opět politolog Josef Mlejnek jr.

Duhý konferenční den zahájily opět workshopy, po nichž jsme přivítali další vzácné hosty. Analýzy výchozích podmínek Československa pro ekonomickou transformaci, jejího průběhu, pozitiv, negativ i možných alternativ či shrnutí počátků podnikání se ujal ekonomický komentátor Lidových novin Jan Macháček. Česko-slovenské vztahy v průběhu 20. století, ale především po pádu komunistického režimu popisoval ve všech souvislostech bývalý premiér Petr Pithart. Vzpomínal na svou roli, kdy vedl jako český premiér komplikovaná jednání s Vladimírem Mečiarem či Jánem Čarnogurským, hodnotil s odstupem chyby a nevyhnutelnosti tehdejších rozhodnutí a zamýšlel se nad důsledky rozpadu Československa a proměnou dávného národnostně pestrého státu v dnešní etnicky "vyčištěnou" republiku. V závěru konference se odehrálo setkání s úspěšným podnikatelem Martinem Navláčilem ze Zlína, který účastníkům vysvětlil, jak podstatný byl pro jeho rodinu nástup svobody po pádu režimu v roce 1989 a jak ovlivnil rozhodnutí jeho rodiny začít podnikat a jak se jejich rodinná firma postupně rozrůstala a dosáhla podnikatelského úspěchu.

Fotografie

Související články

    _Zajímavé odkazy

    Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
    Více...

    _Související články

    _Prameny

    IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

    Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
    IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

    IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

    _Metodika

    Dějepis pro všechny a o všech!

    Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
    Dějepis pro všechny a o všech!

    Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

    _Aktuality

    Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

    Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
    Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

    V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

    _Dějiny v médiích

    Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

    Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
    Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

    ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

     
    © Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
    Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
    Občanské sdružení PANT