Moderní-Dějiny.cz

Studentská konference Hrdinové druhého odboje

Publikováno: 15.5.2017, Aktualizováno: 19.5.2017 06:06
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

V květnu a červnu letošního roku si česká veřejnost připomíná 75. výročí operace Anthropoid a následného období tzv. heydrichiády. Vyjma „oficiálních“ a velkých připomínkových akcí pořádaných paměťovými institucemi se letošní jubileum stalo podnětem také pro řadu komornějších, leč rovněž důležitých iniciativ. 

Studentská konference Hrdinové druhého odboje

K těm patřila i konference s názvem Hrdinové druhého odboje, která proběhla ve středu 10. května na půdě Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Praze-Hrdlořezích. Pořadatelé, jimiž byli pedagogové Karolína Košařová a Martin Kudláček, zvolili netradiční pojetí kombinující studentskou konferenci s přednáškami odborníků. Mezi těmi byli zastoupeni jak profesionální historikové, tak soukromí badatelé a reprezentanti klubů vojenské historie. Cílem akce bylo připomenout méně známé osobnosti a události z dějin české protinacistické rezistence a především podnítit mezi studenty zájem o problematiku novodobých dějin a vštípit jim povědomí o základech badatelské práce.

Studentům prvního ročníku SPŠ bylo zadáno zpracování písemných referátů na některé z vybraných témat z historie okupovaných českých zemí. Následně pořadatelé vybrali osm nejlepších prací, které jejich autoři přednesli na konferenci. Studentské příspěvky se týkaly témat obecnějších (zbrojní výroba v protektorátu, protektorátní vlády, problematika konfidentů) i konkrétních (17. listopad 1939, působení paravýsadků Silver A, Bioscop a Percentage). Jako nejlepší byl odbornou komisí vyhodnocen referát Kateřiny Zahradníčkové o skupině Bioscop, který bude publikován v almanachu z Konference policejních historiků, jejíž 12. ročník je plánován na říjen letošního roku. Ostatní přednášející dostali možnost zveřejnit své příspěvky v rezortním měsíčníku Policista.

Mimo studentských přednášek zazněl referát soukromého badatele Miloše Skořepy, který posluchače seznámil s osudem jedné z obětí heydrichiády, četníka Josefa Suttého. Pavel Kmoch, který působil jako odborný konzultant při natáčení filmu Anthropoid (2016), se zaměřil na průběh boje parašutistů s německými jednotkami v Resslově ulici v Praze 18. června 1942. Ondřej Kolář ze Slezského zemského muzea v Opavě přiblížil osudy pozdějšího parašutisty Jana Kubiše během vojenské služby ve Francii v letech 1939 a 1940. Šimon Vanka posluchačům demonstroval praktickou ukázku výstroje československých jednotek ve Velké Británii.  Radek Galaš z Muzea Policie ČR kvůli operativním změnám v programu přednesl hned dva referáty, které se týkaly účasti policistů v Pražském povstání a osobnosti Františka Divokého, jedné z důležitých postav formativního období československého zahraničního odboje v Polsku a později velitele polního četnictva v exilové armádě na Západě. Zejména příspěvky Miloše Skořepy a Radka Galaše tedy obecnější téma konference propojily s policejní problematikou. Oba referující taktéž zdůraznili význam tradic a hodnotové kontinuity pro moderní policejní sbor a obecně pro moderní občanskou společnost.

Závěrečné vyhodnocení proběhlo formou neformální diskuze přítomných historiků s přednášejícími z řad studentů. Debata se týkala zejména způsobu kritické práce se zdroji a interpretace informací.

Vedení školy vyjádřilo vůli pořádat podobné akce i v následujících letech, lze tedy doufat, že letošní setkání položí základ dlouhodobější tradici.

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT