Moderní-Dějiny.cz

Soutěžte o knihu Záchrana českých uprchlíků 1938-39

Publikováno: 16.5.2017, Aktualizováno: 19.5.2017 13:42
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Vážení soutěživí čtenáři, redakce portálu Moderní dějiny.cz pro Vás připravila další kolo populární vědomostní soutěže. Otázku jsme vybrali z knihy Williama R. Chadwicka "Záchrana českých uprchlíků 1938-39". Pro zájemce o historii, učitele a jejich studenty ji právě vydalo Nakladatelství Mladá fronta.

Soutěžte o knihu Záchrana českých uprchlíků 1938-39

Nenechte Československo na holičkách! Hlásaly transparenty demonstrantů v Londýně na podzim roku 1938. A právě na pomoc a práci Britského výboru pro uprchlíky z Československa se soustředil autor této knihy. V aktivitách výboru vyniká pět osob - Doreen Warrinerová, Nicholas Winton, Trevor Chadwick, Bill Barazetti a Kanaďanka Beatrice Wellingtonová. Siru Nicholasi Wintonovi se dostalo za tuto záslužnou činnost náležitého uznání, ostatním však patřičné zásluhy přiznány nebyly. Autorovi se podařilo na základě archivních materiálů a výpovědí pamětníků zcela objektivně zrekonstruovat podíl prácejednotlivých aktérů pomoci a postarat se tak o to, aby jejich práce nebyla zapomenuta.

Nakladatel: Mladá fronta
EAN: 9788020443755    ISBN: 978-80-204-4375-5
Originál: The Rescue of the Prague Refugees 1938-39
Překlad: Herynková, Jitka
Popis: vázaná, 176 stran
Rozměry: 13,2 × 20,6 cm
Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Partner soutěže:

Knihu si můžete objednat ZDE

Knihu si můžete koupit v E-SHOPU Moderních dějin ZDE



KOUPÍ KNIHY PODPOŘÍTE 30% JEJÍ CENY ČINNOST SDRUŽENÍ PANT A PORTÁLU MODERNÍ DĚJINY.CZ

Odpovězte na soutěžní otázku a doufejte, že budete vylosováni jako výherce, kterému bude zaslána kniha "Neobyčejné okamžiky historie". Soutěžit můžete až do 4. června 2017.

Soutěžní otázka:
Gerda Mayer, rozená Steinová, se narodila roku 1927 v Karlových Varech. Po útěku ze Sudet se rodina usadila v Praze. Malou Gerdu se podařilo odeslat do Anglie jedním z dětských transportů do městečka Swanage. Kdo se o Gerdu postaral v Anglii?

_Soutež ~ Zvolte odpověď na soutěžní otázku

Soutěž byla ukončena. Výhercům gratulujeme!

Správná odpověď:

rodina Trevora Chadwicka

Výherci:
  1. Granynka@seznam.cz

Nápověda:
Po správné odpovědi pátrejte v textu, který je ke stažení v příloze tohoto článku. (Text je použit z e-learningové aktivity IWitness "Byli jsme uprchlíky 1938", jejímž autorem je Martin Šmok)

Přílohy

pdf
Příběh Gerdy Mayer

Text je použit z e-learningové aktivity IWitness "Byli jsme uprchlíky 1938".

Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,11 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT