Moderní-Dějiny.cz

Soutěž Příběhy 20. století dosud přilákala skoro tři sta reportérů od 13 do 84 let

Publikováno: 28.8.2013, Aktualizováno: 5.9.2013 12:45
Autor: (red)

Organizátory soutěže Post Bellum a Pant zaskočil zájem veřejnosti o jejich první ročník dokumentaristické soutěže Příběhy 20. století. Přes léto se registrovaly skoro tři stovky lidí ze všech krajů ČR, dalších tisíc projevilo zájem o účast emailem a přes sociální sítě. Průměrný věk účastníků soutěže dosahuje 28 let. Nejstaršímu přihlášenému je 84, nejmladšímu 13 let. Lidé si stěžují, nelíbí se jim říjnová uzávěrka soutěže. Organizátoři jim vyšli vstříc a odevzdat soutěžní příspěvek lze do 1. listopadu 2013. Podle neziskovek, které soutěž pořádají, zájem o soutěž budí vysoká odměna pro vítěze až 50 tisíc korun, ale i atmosféra ve společnosti. Už teď se v soutěži objevují téměř „mašínovské“ story.

Soutěž Příběhy 20. století dosud přilákala skoro tři sta reportérů od 13 do 84 let
Soutěže se účastní lidé ve třech kategoriích „žáci“ (13‒15 let), „dorost“ (16‒18 let) a „dospělí“ (19 a více let). Každý zájemce vyplňuje elektronickou přihlášku na portálu www.pribehy20stoleti.cz, čímž se stává účastníkem a poštou obdrží zdarma DVD s populárními rozhlasovými dokumenty Příběhy 20. století. Úkolem soutěžícího je nahrát třeba na kameru, diktafon nebo mobil vyprávění svých prarodičů, rodičů, sousedů či známých, digitalizovat fotky k příběhu a vše uložit na zmíněný soutěžní portál. Tady také najdete podrobně popsaná pravidla.  


 
„Zájem je mile překvapující. Hlásí se i profesionální novináři, kolegové z rozhlasu a tištěných médií, ale nejvíce je z generace třicátníků a studentů středních škol. Těch 50 tisíc korun pro vítěze je jistě lákadlo. Možná pro mnohé mladé lidi bude setkání se starými lidmi, pamětníky ať jsou motivy k účasti v soutěži jakékoliv, úžasným a jedinečným zážitkem pro obě strany. Věřím, že pro spoustu lidí je to také dobrá příležitost pustit se konečně do věci, kterou dlouho odkládali – zeptat se babičky nebo dědy, co všechno v životě prožili a digitalizovat rodinné fotky. A možná působí i současná společenská atmosféra. Žijeme v hektické době a každou chvíli slyšíme, že na nás doléhá totalitní minulost. Kdo z mladší generace ví, jak to kdysi chodilo? A tak se ptají svých nejbližších a ti mají chuť vyprávět,“ míní ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa, jeden z organizátorů soutěže. 
 
Účastníci soutěže nejčastěji natáčí vzpomínky lidí, které pronásledovaly komunistické úřady v 50. letech minulého století a v době normalizace. Za pozornost ovšem stojí i např. strhující zvuková nahrávka o dobrodružství z 2. světové války. Dva kamarádi podnikli doslova šílený útěk z bavorského Erdingu, kde roky otrocky pracovali na tamním letišti. Na kolech se jim podařilo ujet nacistickým pronásledovatelům a ukrýt se nedaleko Pelhřimova. Jeden ze soutěžících je i sedmatřicetiletý kardiochirurg z Královských Vinohrad Jan Hlavička, který zpracovává vyprávění Vavřince Hutky, syna slavného písničkáře a disidenta. Příběh své rodiny natáčí např. paní Veselá, která zaznamenala vzpomínky svého otce - do roku 1968 přesvědčeného komunisty a ředitele základní školy. Protože její otec, člen KSČ nesouhlasil se sovětskou okupací, StB proti němu a jeho rodině tvrdě zasáhla. Jiný účastník soutěže - stavbyvedoucí Cyril Křepelka natáčí vzpomínky lidí, kteří přežili nacistické koncentrační tábory. 
 
Účastníci na soutěžní portál ukládají i audio a video záznamy vzpomínek svých blízkých, které pořídili ještě před rokem 1989. „Do Českého rozhlasu redakce Příběhů 20. století nám posílají staré VHS kazety a magnetofonové pásky,“ říká Kroupa. „Podle pravidel musí účastníci soutěže nosiče sami digitalizovat a nahrávku uložit na portál. Není v našich silách, abychom vše přetočili tady v rádiu, ale jsme za tento zájem vděční,“ říká rozhlasový redaktor Kroupa. „Každá nahrávka má svou hodnotu a už teď se objevují naprosté perly, vyprávění zcela zapomenutých osobností tohoto národa. Každý, kdo se do soutěže přihlásí a zpracuje nějaké celoživotní vzpomínky, zachraňuje a jedinečně obohacuje naše projekty Paměť národa a Moderní dějiny. A i to je jeden z cílů této soutěže,“ doplňuje ředitel Pantu Petr Pánek.    
 
Právě dnes zveřejnili organizátoři soutěže animovaný spot k soutěži. Klučinu freneticky okřikuje učitelka kvůli tomu, že si hraje se svým mobilem. Telefon je však mikrofonem, foťákem a zároveň stojem času. Přenáší ho z jedné historické chvíle do druhé. Zjišťuje, že jeho děda za války létal u Luftwaffe, zažil Pražské povstání 1945, i komunistický kriminál v 50. Letech a sametovou revoluci 1989. Učitelka pak smutně konstatuje, že se poněkud unáhlila. Klip si pusťte zde. (http://www.youtube.com/watch?v=FyO4LYu6_As&feature=youtu.be
 

 

Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti připravují organizátoři diskuzní setkání s veřejností v pěti krajských městech: „Těch dotazů je moc. Lidé se ptají, jak se vzpomínky zpracovávají, na jaký přístroj mají natáčet, jak se digitalizují fotografie a podobně. Také chceme poradit, jak najít zajímavé pamětníky,“ vysvětluje Kroupa, který dodává, že dokumentaristické kurzy a s tím spojené diskuze jsou pro veřejnost zdarma, protože projekt podpořili z Fondu T-Mobile prostřednictvím Nadace VIA. 
 
Kurzy a diskuze k soutěži Příběhy 20. století se konají: 25.9. v Brně, 26.9 v Ostravě, 30.9. v Pardubicích, 1.10. v Plzni a 3.10. v Praze. Přesná místa a čas se dozvíte na začátku září na soutěžním portále. Pakliže se do soutěže nyní registrujete, dostanete včas informace emailem.   
 
Pro vítěze soutěže jsou připraveny zajímavé ceny v podobě nejmodernější techniky - mobily, tablety, také vzdělávacích kurzy SCIO a finanční odměny odstupňované podle soutěžních kategorií od 15 000 do 50 000 korun. Vítězí nejen nejzajímavější příběh, ale také nejlépe sepsaný a zdokumentovaný. O třech vítězích v každé kategorii rozhodnou komise složené z renomovaných historiků, publicistů a šéfredaktorů předních deníků a rozhlasových stanic. Organizátoři udělí také zvláštní cenu a cenu veřejnosti. Hlasovat o nejzajímavějším příběhu bude možné od 1. listopadu na soutěžním webu. Zaznamenané vzpomínky budou postupně zpřístupněny na mezinárodním portálu Paměť národa (www.pametnaroda.cz) a vybrané na portálu Moderní dějiny (www.moderni-dejiny.cz). Vítězné příspěvky také publikují přední média jako např. iDNES.cz, MF DNES, Český rozhlas. Vítězům dorostenecké a kategorie pro dospělé nabídne Post Bellum pracovní smlouvu pro profesionální dokumentaristy.   
 
K soutěži se partnersky připojily další organizace a média: Česká televize, Český rozhlas, MF DNES, iDNES.cz, Ústav pro studium totalitních režimů, Židovské muzeum v Praze, Antikomplex o.s., Junák – svaz skautů a skautek ČR - Skautské století, Memoria o.s., Památník Terezín, Conditio Humana o.s., Liberecká občanská společnost o.s. a další. Soutěž Příběhy 20. století zaštítili Petr Fiala, bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy, generální ředitel České televize Petr Dvořák a generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan, šéfredaktoři MF DNES a IDNES.cz Robert Čásenský a Ondřej Tolar. 
 
POŘADATELÉ
Soutěž pořádají nezisková sdružení
POST BELLUM, PANT
 
Kontakty: 
Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum
mikulas.kroupa@postbellum.cz
+420 604 63 67 68
 
Petr Pánek, předseda Pantu
petr.panek@pant.cz
+420 602 764 931
 
Kateřina Jungbauerová, tisková mluvčí a PR
katerina.jungbauerova@postbellum.cz
+420 731 050 993
 
PARTNEŘI
HLAVNÍ PARTNEŘI: Nadace Crocodille, Petr Pudil, Jan Dobrovský
PARTNEŘI: Vodafone, Scio, Coca-Cola
 
HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI:
Česká televize, Český rozhlas, MF DNES, iDNES.cz
 
SOUTĚŽ PODPORUJÍ:
ÚSTR, Židovské museum v Praze, Skautské století a Junák, Memoria, o.s., Conditio humana, o.s., Památník Terezín, Národní Muzeum, Antikomplex o.s., Liberecká občanská společnost o.s., a další 

Diskuse

Soutěž Příběhy 20. století dosud přilákala skoro tři sta reportérů od 13 do 84 let

dotaz

Dobrý den paní Černá. Nevím co máte konkrétně na mysli. Všechny informace jsou na stránkách soutěže (http://www.pribehy20stoleti.cz/), dostávám také mnoho dotazů, na kter...

dotaz

Dobrý den, učím na SŠ, do vaší soutěže jsem nalákala své 2 studentky ze SPŠ stavební v Plzni. Děvčata celé léto shání matriály, práci mají prý jakž takž připravenou. Bohu...

počet příspěvků: 2 | poslední příspěvek: 1.9.2013 13:35Vstup do diskuse >>

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT