Moderní-Dějiny.cz

Školákem ve válečných letech

Publikováno: 19.10.2015, Aktualizováno: 19.10.2015 07:22
Rubrika(y): Vzdělávání

Na počátku školního roku proběhlo vyhlášení nového projektu, na kterém úzce spolupracují Památník Terezín, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Institut Terezínské iniciativy a v neposlední řadě též Národní institut pro další vzdělávání. Jeho název je Školákem ve válečných letech a navazuje na podobné, avšak většinou samostatné aktivity všech zúčastněných institucí.

Školákem ve válečných letech

     

Jaké je téma projektu?
Školní prostředí na území Protektorátu Čechy a Morava a odtrženého československého pohraničí v letech 1938 - 1945.

Kdo se může do projektu zapojit?
Jednotlivci (žáci, studenti) a školní kolektivy všech typů škol nacházejících se na území České republiky (samostatně či pod dohledem svých učitelů).

Jaké jsou možnosti zapojení se do projektu?

1/ Prostřednictvím přihlášení se do soutěže ve středoškolské odborné činnosti (SOČ):
Pokud si vyberete téma pro svoji soutěžní práci ze seznamu navrženém NIDV do soutěže v SOČ pro školní rok 2015/2016, které se týká školství v letech 1938 - 1945, budete ji moci zpracovávat pod vedením odborníků z výše uvedených institucí. Na počátku června 2016 se pak budete moci účastnit konference v Památníku Terezín a pokud bude Vaše práce kvalitní, bude Vám nabídnuto její publikování v odborném tisku. V případě dalšího zájmu Vašich spolužáků budeme s nimi Vaší práci za Vašeho přispění dále rozvíjet, například formou webových prezentací či výstav. Bližší informace o vyhlášených tématech NIDV pro soutěž v SOČ naleznete na webu NIDV.

2/ Vlastním badatelským projektem:
Tato možnost je určená jednotlivcům a školním kolektivům, které se nemohou, anebo nechtějí přihlásit do soutěže v SOČ. Pod naším vedením můžete zpracovávat badatelský projekt na dané téma. Pokud bude Vaše práce kvalitní, budete se moci zúčastnit konference plánované na začátek června 2016 v Památníku Terezín a v případě Vašeho zájmu společně vytvoříme webové prezentace a výstavy přinášející výsledky Vašeho pátrání.

3/ Účastí ve výtvarné či literární soutěži Památníku Terezín v roce 2016:
Památník Terezín pravidelně na počátku kalendářního roku vyhlašuje literární a výtvarnou soutěž. Pro rok 2016 bude téma soutěže zvoleno s přihlédnutím k tématu projektu. Předání cen vítězům soutěží proběhne v červnu 2016 v Památníku Terezín. Bližší informace o soutěžích naleznete na webu Památníku Terezín.

4/ Vypracováním školní práce:
Pokud budete psát ve školním roce 2015/2016 školní práci (ročníkovou, seminární, bakalářskou nebo diplomovou) tematicky spojenou s obsahem našeho projektu, nabízíme Vám možnost konzultace s odborníky na dané téma z výše uvedených institucí. Pokud bude Vaše práce kvalitní, budete se moci zúčastnit konference v Památníku Terezín v červnu 2016 a bude Vám nabídnuto publikování její části v odborném tisku. V případě zájmu Vašich spolužáků budeme s nimi Vaši práci za Vašeho přispění dále rozvíjet, například formou webových prezentací či výstav.

5/ Přípravou a realizací výstavy o Vaší škole v letech 1938 - 1945.
Tato možnost je určená jednotlivcům a školním kolektivům, které se nemohou, anebo nechtějí do projektu zapojit výše uvedenými způsoby. Pod naším vedením a za naší podpory mohou připravovat putovní výstavu o své škole v letech 1938 - 1945. Jednotlivci a kolektivy zapojení do projektu se budou moci účastnit konference v Památníku Terezín v červnu 2016 a jejich výstavy budou v jejím průběhu instalovány v prostorách Památníku Terezín.

Jaká mohou být témata jednotlivých prací či výstav?
Ti, kteří se zapojí do projektu jakýmkoliv výše uvedeným způsobem, mohou si zvolit jakékoliv téma (historii konkrétní školy, příběh učitele, učitelského sboru, žáka, školních tříd, školníků a jiných zaměstnanců školy, způsoby vyučování, vzhled a výzdoba tříd apod.) spojené se školstvím na území  protektorátu či odtrženého pohraničí v letech 1938 - 1945. Práci či výstavu nemusejí zpracovávat ve vztahu ke školnímu prostředí přímo ve svém bydlišti, i když to je samozřejmě povětšinou nejjednodušší, ale mohou si téma zvolit ve spojitosti s jakýmkoliv místem na území dnešní České republiky.

Jak se přihlásit do projektu?
O svém záměru zapojit se nás informujte, prosím, do 30. října 2015, a to na adresu vedoucího vzdělávacího oddělení Památníku Terezín - Mgr. Jan Špringl, springl@pamatnik-terezin.cz, +420 416 782 576.
Po zjištění počtu zájemců o účast v projektu vytvoříme jeho celkový časový harmonogram a přistoupíme k dalším nezbytným krokům spojených s jeho realizací.

Žádáte si bližší informace?
V tom případě Vám je podá vedoucí vzdělávacího oddělení Památníku Terezín Mgr. Jan Špringl: springl@pamatnik-terezin.cz, +420 416 782 576. Bližší informace naleznete také na webu ŠKOLÁKEM V PROTEKTORÁTU a na facebooku projektu.

Letáček projektu si můžete prohlédnout ve fotogalerii pod článkem a stáhnout v tiskové kvalitě v příloze článku.

Přílohy

pdf
Letáček projektu
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,26 MB | Stáhnout soubor...

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT