Moderní-Dějiny.cz

Seminář Represivní složky komunistického státu

Publikováno: 11.11.2011, Aktualizováno: 30.4.2013 11:35
Autor: (red)

Občanské sdružení PANT uspořádalo na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě 10. listopadu 2011 seminář pro dějepisce ze základních a středních škol zaměřený na strukturu a fungování StB v době komunistického Československa. Vzdělávací program akreditovaný MŠMT navštívilo přes třicet pedagogů z Moravskoslezského kraje.

Seminář Represivní složky komunistického státu

 


Seminář byl uspořádán jako první z cyklu v rámci projektu „Moderní dějiny pro učitele , atraktivně a inspirativně“, který je financován v rámci OP VK ze státního rozpočtu ČR a Evropského sociálního fondu.

Celou akci zahájil o deváté hodině ranní předseda Občanského sdružení PANT Petr Pánek, který představil aktivity ročního projektu a především program aktuálního semináře. Účastníky rovněž pozdravila za hostitelskou partnerskou školu Moderních dějin ředitelka Dagmar Juchelková.

Potá následovala projekce filmového dokumentu „Nikomu jsem neublížil“ režiséra Pavla Křemena z roku 2011, který otevřel zásadní témata, kterým byl pak celý seminář zasvěcen. Autoři dokumentu pátrali po motivech, které za minulého režimu vedly lidi ke spolupráci se Státní bezpečností (StB). Někdo se bál o rodinu či kariéru, pro dalšího představovalo být agentem svého druhu dobrodružství. Ve filmu otevřeně vypovídali jak bývalí spolupracovníci StB, tak samotní důstojníci komunistické tajné policie. Dokument působivě ilustroval, jak rafinovanými způsoby korumpoval komunismus lidské charaktery. Po projekci seznámil s okolnostmi vzniku tohoto filmu účastníky semináře historik Petr Blažek, který se na jeho vzniku podílel jako odborný poradce.

Po přestávce se ujal slova opět Petr Blažek a v rámci své přednášky „Struktura a fungování bezpečnostních složek v komunistickém Československu" na konkrétních ukázkách dobových pramenů osvětloval jednotlivá údobí vývoje Státní bezpečnosti, práci bezpečnostních složek, jejich organizační strukturu, objasnil používanou terminologii, charakterizoval metodiku práce s archivními dokumenty (jak číst svazky StB), mluvil o sovětské inspiraci a shodných či odlišných rysech bezpečnosti v 50. letech a za normalizace. Na základě svého bádání také představil osudy některých výkonných a dlouhodobých spolupracovníků StB.

Poobědová část semináře byla věnována metodickým námětům a setkání s pamětníky. Učitelé a metodici z Občanského sdružení PANT představili výukové možnosti, které nabízí dané téma. Petr Šimíček z Gymnázia Olgy Havlové se zaměřil na práci s dobovými prameny ve výuce a seznámil učitele s kompletem metodických materiálů k postupům StB v konkrétním případě Buchal a spol. (výuková prezentace, historická studie, studentské pracovní listy a učitelský manuál, soubor dobových pramenů). Jiří Hruška z Gymnázia Pavla Tigrida pak představil aktivity a hry pro studenty - Co chceme získat?, Hádej, kdo jsem?, Pravda a lež, prezentoval také příklad tvorby myšlenkové mapy k textu a práci s analýzou revolučního teroru z textu Ivana Klímy.

Očekávaným vyvrcholením semináře pak bylo vystoupení hostů, kteří zažili praktiky StB v době normalizace na vlastní kůži, panů Tomáše Hradílka (1945) a Rudolfa Berezy (1942). Ti jako disidenti a signatáři Charty 77 mohli velmi zasvěceně účastníkům popsat své protirežimní aktivity na střední Moravě, represe ze strany StB, nepříjemné zklamání po listopadu 1989, kdy zjistili, že v jejich prostředí a blízkosti byl celá léta výkonný spolupracovník StB. Následovala živá diskuse a množství dotazů, které oba pánové trpělivě a ochotně zodpovídali

Seminář ve tři hodiny odpoledne zakončil opět Petr Pánek, účastníci obdrželi na závěr osvědčení a DVD se všemi připravenými a používanými materiály.

Krátký filmový report o semináři si můžete spustit ZDE

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.4.

Seminář Romové v Československu

Občanské sdružení PANT uspořádalo další seminář pro pedagogy v rámci projektu Moderní dějiny pro učitele. Kona...
1.4.

Represivní složky komunistického státu - materiály pro učitele

V příloze článku si můžete stáhnout materiály, které obdrželi učitelé na vzdělávacím semináři Represivní složk...
28.3.

Zveme Vás na seminář Železná opona!

Občanské sdružení PANT a redakce portálu Moderní dějiny.cz si Vás dovolují pozvat na další seminář pro pedagog...
28.3.

Zveme Vás na seminář Romové v Československu!

Občanské sdružení PANT a redakce portálu Moderní dějiny.cz si Vás dovolují pozvat na další seminář pro pedagog...
12.11.

Fotogalerie Seminář Represivní složky komunistického státu

Občanské sdružení PANT uspořádalo na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě 10. listopadu 2011 seminář pro děj...
5.10.

Připravujeme seminář Represivní složky komunistického státu

Občanské sdružení PANT a redakce portálu Moderní dějiny.cz si Vás dovolují pozvat na seminář pro pedagogy akre...
19.4.

Seminář o kolektivizaci

Na Gymnáziu Olgy Havlové proběhl další z cyklu seminářů pro učitele dějepisu ZŠ a SŠ. Tentokrát na téma kolekt...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT