Moderní-Dějiny.cz

Sametání pod koberec - kniha o divokých devadesátých

Publikováno: 11.12.2015, Aktualizováno: 18.12.2015 08:28
Rubrika(y): Knižní okénko
Autor: (red)

Devadesát detailů z divokých devadesátých. Respektovaný novinář a spisovatel Ondřej Horák přichází jako první s originální reflexí jedinečného období a s nadhledem oživuje neopakovatelné momenty „divokých devadesátých”.

Sametání pod koberec - kniha o divokých devadesátých

Všichni si je pamatují daleko přesněji… Všichni vědí daleko lépe, jak to tehdy doopravdy bylo… Pro někoho jsou devadesátá léta 20. století především začátkem nové demokratické éry. Pro jiné dobou, kdy se za hesla jako „tržní hospodářství“ či „kuponová privatizace“ skrylo obrovské rozkrádání státního majetku. A pro další zas obdobím stráveným v rockových klubech ve společnosti alkoholu a drog.

Kniha Sametání pod koberec je ohlédnutím za dobou, za níž se v současnosti ohlížíme čím dál častěji. Protože právě tehdy bylo zaseto všechno to, co dnes sklízíme. A dokud si nedokážeme pojmenovat, co to vlastně je, nedokážeme se pohnout dál.

Knihu si můžete koupit na E-SHOPU Moderních dějin ZDE


Reportáž o knize v Českém rozhlase ZDE

Ondřej Horák (1976) Pracoval v literárním časopise Tvar, Lidových novinách a Hospodářských novinách. Podílel se na knihách Tvrdohlavý muž Stanislava Bernarda, Prostřeno bez servítků Zdeňka Pohlreicha, Můj život s rybami Jakuba Vágnera a Životní mač Jaromíra Bosáka. V roce 2013 debutoval románem Dvořiště. O rok později pod pseudonymem Čestmír Kapřík publikoval „humoristický román o fotbale s láskou“ Liga opravdových mistrů. V roce 2015 vydal „Českou historii v 50 fejsbukových profilech“ s názvem Boží zboží.

Nakladatelství: Nakladatelství 65. pole
ISBN: 978-80-87506-69-1, EAN: 9788087506691
Popis: vázaná, 160 stran
Rozměry: 13,5 × 17,5 cm
Rok vydání: 2015 (1. vydání)

UKÁZKA Z KNIHY
Ruku v ruce s ohebností majitelů zlatých českých ručiček přišla ale i neohebnost… Všechno si dodávalo světovosti anglickými názvy, a nešlo jen o zavedené firmy, které do Česka expandovaly. Všechno bylo najednou… centre, fund, society. I schůze se náhle změnila v meeting.
Chodili tam ale mnohdy ti samí, jenom teď už nebyli náměstci, nýbrž economic directors, nebo aspoň senior managers, a bývalí kádrováci byli zas human resources managers. Jak tohle všechno budeme, proboha, skloňovat?

Parník všeobecného povědomí a vůbec znalostí se pomalu začal obracet komínem dolů, a v této poloze plul poklidně dál… S příchodem dalších a dalších elektronických výdobytků, s nimiž se pochopitelně daleko lépe skamarádili mladí včetně dětí, bylo čím dál jasnější, že doba, kdy stařec či babička mohli předat vnoučatům své bohaté životní zkušenosti, skončila. Nastala doba, kdy důchodci, pokud chtěli ještě trochu držet krok, byli naopak nuceni se stát — s brýlemi na nose a s rozpačitým pohledem — žáky svých vnoučat, aby se naučili zacházet se všemi těmi moderními hejblátky, mobilem počínaje.

Lidem se čím dál víc stávalo, že v důsledku obrovského přílivu televizní reklamy, vědomostních soutěží či soukromých rádií, která vyhrávala u každé pokladny supermarketu a v každé restauraci, najednou znali něco, co nikdy znát nepotřebovali či ani nechtěli.
Věděli, které vložky přinášejí největší pocit jistoty, i když si to třeba ani nemohli vyzkoušet. Věděli, kdo byl třináctým prezidentem Spojených států. Zaskočeni najednou zjišťovali, že znají nazpaměť píseň, která se jim nelíbila, od skupiny, kterou odjakživa nesnášeli.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

24.2.

Listopad '89 očima Jana Urbana

Soubor materiálů - přepis filmové výpovědi, slovníček událostí, jmen a pojmů zmíněných ve výpovědi, navrhovaný...
29.11.

Návrat nemožný - československý exil po listopadu 1989

Text přináší zamyšlení nad kritickou reakcí českého politického exilu na stav země, společnosti a politiky po ...
22.5.

Cesta k listopadu: komunistický režim, společnost a opozice v éře normalizace

Text rozebírá charakter československého komunistického režimu v dvou dekádách předcházejících listopadu 1989....

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT