Moderní-Dějiny.cz

Rozhovor s Václavem Malým pro Moderní dějiny

Publikováno: 4.12.2011, Aktualizováno: 18.3.2012 16:04
Rubrika(y): Rozhovory

"Chybí ti, kteří říkají pravdu a vysvětlují své kompromisy..." S biskupem a jedním z vůdců disentu a sametové revoluce odvaze, kompromisech a charakteru hrdinů.

Rozhovor s Václavem Malým pro Moderní dějiny

Pane Malý, dnes jste se zúčastil předávání Ceny Jaromíra Šavrdy, což je cena za svědectví o totalitě – tedy za odvahu. V čem je podle vás přínos takovýchto setkání lidí, kteří měli tu odvahu se postavit proti komunistům a tomu zlu?
Především je potřeba mít před očima lidi, kteří jsou schopni pro přesvědčení položit i svůj život, nebo přinést velké oběti. Těchto lidí není nikdy dost. Nejde o to vracet se  do minulosti, ale stále mít konkrétní lidi před očima, kteří jsou schopni stát za svým slovem. Takže podle mě to má tento význam. Není to sice nějaké množství ale jen ostrůvek lidí. Parafrázoval bych ale husitský hymnus „Na množství nehleďte“. Protože pro budoucnost je významné to, jestli jsou mezi námi lidé, kteří ukazují to platné nejen v minulosti, přítomnosti, ale i v budoucnosti. Vždy budou potřeba lidé s rovnou páteří, s rovným hledím, kteří v životě šli přímo. A pan Zahrádka, letošní laureát, je jedním z nich a já jsem rád, že jsem se mohl udělování této ceny mohl zúčastnit.

Chybí Vám takoví lidé v současném veřejném prostoru – dnes, dvě dekády po převratu?
Nerad bych zobecňoval, nevyznávám zásadu, že co politik, to špatný člověk. Ale zdá se mi, že v současné době na veřejné scéně není mnoho lidí, které máme takřka každý den před očima, kterým bychom mohli opravdu důvěřovat. Doufám, že se to časem zlepší.

Chybí Vám tedy takoví hrdinové přímo v politice?
Chybí mi především lidé, kteří dovedou říkat pravdu a kteří sice dělají kompromisy, ale umí je vysvětlit. A nespojují svůj mocenský vliv s osobním obohacováním. Protože dnes vidíme před očima mnoho lidí, kteří jsou schopní, inteligentní a nadaní, ale ne příliš charakterní. Takže bych si přál, aby takovýchto lidí bylo více.

Děkuji za rozhovor.
--
Václav Malý
podepsal Chartu 77 a o rok později byl jedním ze zakladatelů VONSu. V lednu 1979 byl zbaven státního souhlasu s vykonáváním povolání kněze, bez soudu vězněn, v letech 1980–1989 pracoval jako topič a zeměměřičský figurant, zároveň však působil tajně jako kněz a podílel se na tvorbě katolického samizdatu.
V širokou veřejnou známost vešel za sametové revoluce v roce 1989, kdy moderoval velká lidová shromáždění, například shromáždění tři čtvrtě milionu lidí na Letenské pláni 25. listopadu nebo několik shromáždění na Václavském náměstí. Byl spoluzakladatelem a prvním mluvčím Občanského fóra. Působil jako kněz, později jej papež vysvětlil jako biskupa. Jeho biskupské heslo zní Pokora a pravda.
V současné době se věnuje své práci v církvi, dále jezdí po zemích, ve kterých se vyskytují političtí vězni. Navštěvuje jejich rodiny a snaží se je psychicky podpořit. Sepisuje petice a nenásilnou formou bojuje proti tamějším režimům. Roku 1998 mu byl propůjčen Řád T. G. Masaryka III. třídy, je rovněž nositelem Čestné medaile Tomáše Garrigua Masaryka za věrnost jeho odkazu.

 

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.4.

Rozhovor s profesorem Zdeňkem Veselým pro Moderní dějiny

"Velikost českých dějin? Nikdy jsme nebyli nacionálně agresivní, neokupovali a nepodmanili si jiný stát.“ S pr...
28.3.

Rozhovor s Karlem Štindlem pro Moderní dějiny

S bývalým velvyslancem na Ukrajině o současné situaci v této zemi a historických reminiscencích, které vyvoláv...
28.3.

Rozhovor s Petrem Marešem pro Moderní dějiny

S velvyslancem České republiky se zvláštním posláním pro Východní partnerství Petrem Marešem o Ukrajině, jejím...
28.11.

S Františkem Zahrádkou o věčných zápasech s lumpy

S hrdinou protikomunistického odboje o výchově jeho otce legionáře, smyslu pro povinnost a lumpech, proti kter...
21.11.

Rozhovor s Jiřím Gruntorádem pro Moderní dějiny

„Samizdatová literatura byla prehistorickým internetem..." Přední postava českého samizdatu, Jiří Gruntorád, s...
22.10.

Rozhovor s Leo Pavlátem pro Moderní dějiny

"Setkání s pamětníky tragických událostí vydá za desítky stran učebnic..." S ředitelem Židovského muzea o nedo...
10.10.

Rozhovor s Jiřím Grušou pro Moderní dějiny

„Bude-li dnešní generace pokračovat, vyhrajeme souboj s minulostí...“ Se spisovatelem a bývalým diplomatem Jiř...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT