Moderní-Dějiny.cz

Rozhovor s Petrem Vágnerem pro Moderní dějiny

Publikováno: 5.12.2011, Aktualizováno: 9.4.2012 11:04
Rubrika(y): Rozhovory

S českým historikem, diplomatem a současným výkonným ředitelem Mezinárodního visegradského fondu o smyslu výuky dějin zemí sousedů a směřování podpory projektů IVF.

Rozhovor s Petrem Vágnerem pro Moderní dějiny

Pane Vágnere, zúčastnil jste se jako jeden ze spoluorganizátorů konference "My hero – your enemy", která svedla dohromady historiky zemí Visegradské čtyřky, aby diskutovali problémy spojené s rozdílným vnímáním naší společné historie. Portál moderní dejiny.cz se tomuto tématu rovněž věnuje a Mezinárodní visegrádský fond (IVF) činnost portálu na tomto poli podpořil. Mohl byste shrnout, proč jste se tak rozhodli a proč se Vám tato aktivita zdá přínosná?

Mám radost, že se podařilo tuto konferenci zorganizovat a ještě větší radost z toho, jak proběhla. Myslím, že zde zazněla celá řada velmi zajímavých příspěvků a všichni účastníci dostáli i druhému názvu konference: Nasloucháním k porozumnění. Můžeme mít rozdílné názory, ale dbejme o to, abychom se snažili pochopit další verze dejinných faktů. Celý projekt prokázal svoji životaschopnost a bylo slyšet nemálo hlasů, že bychom měli pokračovat.
Portál Moderní dějiny se stává stále dlůležitějším nástrojem pro šíření informací o našich společných dějinách. Je velmi důležité jeho zaměření na XX. století. Tady odsud pramení největší kontroverze, o kterých je třeba mluvit, aby se z nich nestalo politické téma.
Konference měla v podstatě tři části: Prezentace toho kde se nacházíme, a to v podobě sociologického výzkumu, který představil neveselý obrázek. Odborná diskuse dobře mapující jaké jsou přístupy k hrdinům a anti-hrdinům a konečně pohled zaměřený do budoucna, tedy co s tím budeme dělat. A právě tady má projekt PANT nezastupitelné místo. Pokud nezprostředkujeme naše poznatky ve srozumitelné formě co nejširší veřejnosti a pokud ji rovněž nepředvedeme, že není kontroverze, o které by se nedalo diskutovat vášnivě, leč kulturně, tak si můžeme zadělat na značné problémy.

Je tedy jednou z hlavních činností Mezinárodního visegradského fondu, aby podporoval takovéto vzdělávací aktivity? Podporujete další podobné projekty?

Mezinárodní visegrádský fond stojí na dvou principech: „podpora pohybu lidí a idejí“ a „posilování vnitřní soudržnosti zemí Visegrádské skupiny.“ Z povahy vzdělávacích projektů vyplývá, že jsou v jednom i druhém případě významným instrumentem jak tyto cíle naplňovat. S historií jako učitelkou života to je sice trochu problematické, nicméně v historických projektech vidím významný potenciál a Fond v této oblasti již podpořil řadu projektů.

IVF podporuje běloruské a ukrajinské studenty při studiích na vysokých školách v zemích Visegradské čtyřky. Snažíte se touto podporou vzdělávat místní budoucí elity?

Visegrádská stipendia, ať jsou již zaměřena dovnitř V4 anebo za její hranice, mají za cíl posílit pohyb vědomostí a studentů. Ukrajinským a běloruským studentům, a přes ně i jejich zemím, nabízíme sdílení našich zkušeností v široké paletě oborů. Vybrat si ke studiu mohou obor, který chtějí a zároveň se během svého pobytu mohou důkladně seznámit s tím, jak se vypořádáváme s nejrůznějšími úskalími společenské transformace.
Bude potom záležet na nich jak svých nabytých poznatků využijí, nicméně je zjevné, že zajímavou komparativní výhodu svým pobytem v zemích V4 získávají. A to jak ve formě vědomostí, tak i navázaných kontaktů.
Kromě stipendií se Fond snaží o prostředkování našich zkušeností i formou studijních programů pro vysoké školy v zemích Východního partnerství a Západního Balkánu. I tady se rovněž vytváří zajímavý prostor pro navazování kontaktů a přípravu společných projektů, které je Mezinárodní visegrádský fond připraven podpořit.

Petr Vágner
je výkonným ředitelem Mezinárodního visegradského fondu. Pracoval na Historickém ústavu AVČR. A posléze jako diplomat v Moskvě a v Kyjevě.



Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

1.4.

Rozhovor s profesorem Zdeňkem Veselým pro Moderní dějiny

"Velikost českých dějin? Nikdy jsme nebyli nacionálně agresivní, neokupovali a nepodmanili si jiný stát.“ S pr...
28.3.

Rozhovor s Karlem Štindlem pro Moderní dějiny

S bývalým velvyslancem na Ukrajině o současné situaci v této zemi a historických reminiscencích, které vyvoláv...
28.3.

Rozhovor s Petrem Marešem pro Moderní dějiny

S velvyslancem České republiky se zvláštním posláním pro Východní partnerství Petrem Marešem o Ukrajině, jejím...
28.11.

S Františkem Zahrádkou o věčných zápasech s lumpy

S hrdinou protikomunistického odboje o výchově jeho otce legionáře, smyslu pro povinnost a lumpech, proti kter...
21.11.

Rozhovor s Jiřím Gruntorádem pro Moderní dějiny

„Samizdatová literatura byla prehistorickým internetem..." Přední postava českého samizdatu, Jiří Gruntorád, s...
22.10.

Rozhovor s Leo Pavlátem pro Moderní dějiny

"Setkání s pamětníky tragických událostí vydá za desítky stran učebnic..." S ředitelem Židovského muzea o nedo...
10.10.

Rozhovor s Jiřím Grušou pro Moderní dějiny

„Bude-li dnešní generace pokračovat, vyhrajeme souboj s minulostí...“ Se spisovatelem a bývalým diplomatem Jiř...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT