Moderní-Dějiny.cz

Poslušnost - sociálně psychologický profil pachatelů masakru židů v Jósefówě

Publikováno: 27.4.2016, Aktualizováno: 9.5.2016 22:38

Použijte ve výuce pracovní list s podtitulem: "Sociálně psychologický profil pachatelů masakru židů v Jósefówě ve světle Kohlergových stádií morálního vývoje". Kniha a metodické materiály vznikly ve spolupráci s portálem Moderní dějiny.cz a Asociací učitelů občanské výchovy a společenských věd - Občankáři.cz

Poslušnost - sociálně psychologický profil pachatelů masakru židů v Jósefówě

Žáci ve skupinách a samostatně pracují s unikátními dokumenty nashromážděnými americkým historikem Christopherem R. Browningem. Byly nashromážděny během vyšetřování účasti příslušníků 101. záložního policejního praporu na válečných zločinech nacistického Německa na území okupovaného Polska. Banalita zla je zde nazírána z pohledu sociálně psychologického profilu pachatelů a pojetí Phillipa Zimbarda, který přemýšlí nad přerodem, jak se z obyčejných lidí mohou stát zrůdy ... nebo hrdinové.

Pracovní list naleznete v příloze tohoto článku:
Věk: 14 +
Předmět: ZSV, Dějepis
Časová dotace: 2 x 45 min.
Seznam komponent: - pracovní listy jsou metodickým doplňkem k výkladu vyučujícího

Masakr v Jósefówě
Christopher R. Browning působí jako profesor na washingtonské univerzitě. Jeho knihu Obyčejní muži můžeme bez nadsázky považovat za jeden z nejdůležitějších příspěvků k poznání dějin holocaustu. Jejími hlavními aktéry jsou obyčejní němečtí muži z okolí Hamburku, kteří se aktivně účastnili zabíjení polských židů. Skupina asi pěti set policistů ze 101. záložního policejního praporu, kteří byli příliš staří na službu ve wehrmachtu, byla v roce 1942 poslána do oblasti východního Polska, do okolí Lublinu, aby zde vyvraždila židovské starce a nemocné, ženy i děti nevyjímaje. Vyvraždění Židů v Jósefówě proběhlo 13. července 1942.

Na základě protokolů z vyšetřování, které proti nim bylo po válce vedeno, Browning zpracoval psychologicky laděnou črtu o mentalitě masových vrahů. Dospěl ke zjištění, že němečtí policisté netvořili zcela jednolitou skupinu. I mezi nimi se vyskytli tací, kteří vraždit odmítali a bránili se uposlechnout rozkazy. Postupem doby však i oni otupěli a nová a nová vraždění v nich potlačovala elementární lidské instinkty. Na druhé straně se však i v rezervním batalionu setkáváme s brutálními vrahy, kteří se svými činy vychloubají a staví je na obdiv. Browning se pokouší vystihnout a svým způsobem i vysvětlit motivy jednání mužů, kteří před válkou žili obyčejným, velkoměstským životem a ani v nejtemnějších představách jim nepřišlo na mysl, že se stanou masovými vrahy.

Poválečné vyšetřování
Od konce roku 1962 do začátku roku 1967 bylo vyslýcháno 210 bývalých příslušníků praporu. Obžalováno jich bylo nakonec 14. Soudní řízení bylo zahájeno v říjnu 1967 a rozsudek byl vynesen v dubnu následujícího roku. Tři z nich dostali tresty 8 let, jeden rozsudek zněl 6 let a další 5 let vězení. Šest dalších policistů bylo sice prohlášeno za vinné, ale po zvážení soudu nebyli potrestáni. Šlo o jeden z mála procesů, které se kdy vedly proti bývalým příslušníkům pořádkové policie. Nutno dodat, že major Trapp byl odsouzen k smrti a popraven v prosinci 1948 v Polsku za zastřelení 78 Poláků v Talcynu. Několik dalších důstojníků padlo ještě za války.

Kohlbergova stádia morálního vývoje
Lawrence Kohlberg byl americký psycholog, který se zabýval vývojovou psychologií a morálního myšlení. Podle Kohlberga jsou jednotlivá morální témata daná a neměnná, jedinec je prochází v určeném pořadí a žádné nemůže vynechat. Kohlberg definoval šest hlavních stadií vývoje morálky (seskupených do tří obecnějších kategorií), zabýval se především schopností lidí uvažovat mravně v abstraktních situacích, nikoliv jejich odvahou využívat vlastní mravní potenciál v reálných situacích.

Kniha Holokaust a jiné genocidy se věnuje nejpodstatnějším genocidám 20. století – holokaustu, genocidě Arménů, hladomoru na Ukrajině, kambodžské, rwandské a jugoslávské genocidě. Záměrem je poskytnout sice základní, ale ty nejzásadnější informace. Kniha je doplněna o DVD s filmy, vzpomínkami pamětníků a metodickými materiály pro výuku.

Knihu si můžete koupit v E-SHOPU Moderních dějin ZDE

Nakladatel: Občanské sdružení PANT, Edice Moderní dějiny
IBAN 978-80-905942-7-2
Překlad: Petruška Šustrová a Rita Kindlerová
Popis: brožovaná, 196 stran
Rok vydání: leden 2016

Více se o vydání knihy a jejím slavnostním uvedení v Knihovně Václava Havla můžete dočíst ZDE



Přílohy

pdf
Poslušnost - ukázkový pracovní list z knihy Holokaust a jiné genocidy

Žáci ve skupinách a samostatně pracují s unikátními dokumenty nashromážděnými americkým historikem Christopherem R. Browningem. Byly nashromážděny během vyšetřování účasti příslušníků 101. záložního policejního praporu na válečných zločinech nacistického Německa na území okupovaného Polska. Banalita zla je zde nazírána z pohledu sociálně psychologického profilu pachatelů a pojetí Phillipa Zimbarda, který přemýšlí nad přerodem, jak se z obyčejných lidí mohou stát zrůdy ... nebo hrdinové.

Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,27 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

16.12.

Příběh rodiny Ulmových, spravedlivých mezi národy – pracovní listy pro žáky k tématu zachránců Židů v okupovaném Polsku

Předkládaný soubor pracovních listů, který je věnován tématu pronásledování Židů za války na území Polska, pom...
18.12.

Svědkové genocidy

Zadejte svým žákům atraktivní samostatnou aktivitu formou e-learningu, ve které se seznámí s univerzálními stá...
18.12.

Film: Arménská genocida

Gevorg Avetysian, jehož výpověď je podstatnou částí tohoto krátkometrážního snímku, hovoří o arménské genocidě...
16.12.

Michal Salomonovič - Transport do Niska a ghetto v Lodži

Pamětník holocaustu popisuje první transport evropských ŽIdů do Niska nad Sanem, do kterého byl zařazen jeho o...
28.6.

Genocida českých Romů - pracovní list

Pracovní list je založen na práci s prameny k výukové prezentaci „Genocida Romů v českých zemích (1939-1945)“,...
30.11.

Popírači holocaustu - metodika pro práci se studenty

Náměty jak s tímto aktuálním tématem v hodinách pracovat, jak dát žákům informace „druhé strany“ a možnost kon...
12.11.

Historie Holocaustu (Šoa) s přihlédnutím k Protektorátu Čechy a Morava

Studie shrnující perzekuci Židů a historii šoa s přihlédnutím na situaci Židů v Protektorátu Čechy a Morava. Z...
30.1.

Genocida ve Rwandě

Metodologie pro učitele sleduje genezi sporů mezi etniky ve Rwandě, které vedly v důsledku až ke genocidě. Pře...
24.5.

Transport Židů z Vídně-Aspangbahnhofu do Sobibóru 14. června 1942

Zpráva o zkušenostech revírního poručíka Schutzpolizei Fischmanna o transportu Židů z Vídně-Aspangbahnhofu do ...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT