Moderní-Dějiny.cz

Poslední dnové Berlína (1945)

Publikováno: 27.3.2014, Aktualizováno: 16.4.2014 08:32

Nabízíme vám digitální kopii brožury "Poslení dnové Berlína" v kvalitním rozlišení. Jejím autorem je Pplk. Pavel Ivanovič Trojanovskij, člen Žukovova štábu a dopisovatel "Rudé hvězdy".

Poslední dnové Berlína (1945)

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Pplk. Pavel Ivanovič Trojanovskij
Během války byl válečným dopisovatelem "Rudé hvězdy", spolu s bojovými vojska prošel boji u Sevastopolu, Moskvy, v Mozdoku, Novorosijsku, Kursku a Bělorusku. Podílel na osvobození hlavního města Polska Varšavy. Jako člen hlavního Žukovova štábu se účastnil bitvy o Berlín. .

"Rudá hvězda", «Кра́сная звезда́» je dnes oficiálním deníkem ozbrojených sil Ruské federace. Během "Velké vlastenecké války" patřila mezi hlavní noviny v zemi.

Přinášíme vám krátkou ukázku z textu, která ukazuje Trojanovského oslavný, dobově laděný, novelistický styl.

Začátkem ofensivy práce ve štábu fronty ještě přibyla. S krajním vypětím pracoval telegraf, vysílací stanice, ani chvíle klidu neměla letadla a automobily spojovací služby. Důstojníci operativního a zvedného oddělení dlouho nevycházeli z budek, kde byly umístěny aparáty Bordeaux, žádajíce od armád hlášeni o bojích, ověřovali je, předávali disposice a rozkazy maršála i šéfa štábu generál-plukovníka Malinina.

Operační zprávy o situaci na úsecích jednotlivých armád a operační hlášení ve dnech ofensivy hrají ohromnou úlohu. Podle nich sleduje štáb fronty vývoj bojů a kontroluje jak plní útvary rozkazy Velitelství. Na základě těchto hlášení mohou býti učiněna rozhodnutí, která někdy náhle a prudce mění situaci.

Důstojníci Žukovova štábu usilují o maximální pravdivost a věcnost hlášení i bojových zpráv. Je mylnou domněnkou, že štábní důstojníci — isou pracovníky u psacího stolu, jacísi váleční úředníci. Ne, důstojník štábu a k tomu ještě štábu maršála Žukova — to je tvůrčí, bojový důstojník, mající široké a hluboké válečné vědomosti a vysoké všeobecné vzdělání.

Často důstojníci štábu se odtrhují od hlášení, šifer, informací, map a jedou nebo letí s rozkazy a nařízeními štábu fronty k vojákům, někdy přímo před oheň nepřítele. Na začátku berlínské operace se stala jedna příznačná příhoda. Zvědná letadla zpozorovala na silnici mezi městy Seelow a Münchenberg pohyb velké kolony tanků na západ. Naše tankové sbory se již v té době odtrhly od pěchoty spojení s nimi na čas bylo přerušeno. Bylo důležité zjistiti, komu patří tanky, které jdou od Seelowa k Münchenbergu. Letci-stihači, posádky hloubkových letadel a bombardérů, kteří se vrátili z bojových letů, potvrdili, že po silnici se pohybují tanky, ale jaké — se jim nepodařilo zjistiti. Žukov nařídil, aby bylo neprodleně zjištěno, čí. jsou to tanky a kolik je jich.

Zpravodajské oddělení usadilo do letadla »PO-2«  svého pracovníka majora Simonjana a „kukuruznik“ v malé výši přeletěl frontu.Stovky kulometů, děl a automatů vypálily vstříc udatnému »Po-2« na německém území. Zdálo se, že se letadlo každou chvíli vznítí nebo zřítí, ale stroj letěl, brzy tiskna se k lesu, brzy noře se do údolí, brzy lehce přeskakuje přes dráty elektrického vedení.

Tu je silnice. Tanky. První, druhý, třetí. Simonjan zřetelně zahlédl na věžích fašistický hákový kříž. Němci zahájili palbu. »Po-2« letí přímo nad silnici, ohromuje nepřítele svou houževnatostí.

Když spočítal tanky a přesvědčil se, že všechny jsou nepřátelské, Simonjan nařídil letci, aby letěl zpět.
Znovu pekelná palba a pojednou — letec vzkřikl Simonjan se nachýlil k němu ze zadní kabiny.
— Co se stalo?

Pravé rameno letce rychle černalo, a Simonjan uhodl, že je raněn.
Major odepnul přilbu letce a zvolal:

— Vytrvej, drahý! ... Plníme rozkaz maršála Žukova!

Letec napjal poslední síly a řídil letadlo až k našim posicím. Zde jej síly opustily. Letadlo se zřítilo na pole zorané dělovými náboji.
Úkol však byl splněn. Tankové svazy, byly varovány před možností, že se před nimi objeví nepřátelské tanky. Silné svazy letectva dostaly rozkaz neprodleně bombardovati kolonu.


Bibliografická citace: TROJANOVSKIJ, P. a Gustav BAREŠ. Poslední dnové Berlína: Zápisky ze štábu Maršála Žukova. Praha: Svoboda, 1945. Knihovnička aktualit: č.9.

Texty z dobové publikace mohou učitelé využít při přípravě zajímavých metodických materiálů pro své žáky, případně s nimi pracovat v hodině nebo semináři, mohou se stát také podkladem pro samostatnou práci či přípravu žáků. Kompletní digitální kopie tematicky uspořádaných souborů textů a fotografií najdete v příloze článku, přehledně a ve větším rozlišení vhodném pro tisk.

Přílohy

pdf
Poslední dnové Berlína (1945)
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 16,80 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

8.11.

Stalinův rozkaz z 23. února 1944

Digitalizovaná kopie brožovaného vydání rozkazu J. V. Stalina z 23. února roku 1944 vydaného Vydavatelstvím ci...
12.5.

Stalinův triumf po vítězné válce v dokumentech a obrazech sovětské propagandy

Nabízíme Vám kvalitní digitalizovanou kopii obrazových a textových pramenů z výpravné knihy "Stalin v obrazech...
16.1.

Stalinův projev po napadení Německem z listopadu 1941

Přečtěte si Stalinův referát k XXIV. výročí revoluce, v němž hodnotil dosavadní průběh války s Německem, analy...
20.12.

2. světová válka 1939-1941

Prezentace zachycuje události těsně před druhou světovou válkou a v její počáteční fázi. Všímá si podpisu Pakt...
20.12.

2. světová válka 1941-1943

Výuková prezentace navazuje na předcházející dokument o počáteční fázi druhé světové války. Zachycuje napadení...
3.4.

Rudá jízda generála Buďonného

Text spisovatele Isaaka Babela, který u rudé jízdy generála Buďonného sloužil jako politický komisař.
21.3.

II. světová válka ve vybraných textech dvou českých básníků

Pracovní listy vhodné pro interpretační hodinu českého jazyka či pro literární seminář. Několik básní dvou výz...
10.2.

Východní fronta - cesta do Berlína (Polsko, Maďarsko, Rakousko, Německo 1944-45)

Výkladová prezentace se zabývá postupem rudé armády od podzimu 1944 do konečného vítězství k květnu 1945. Začí...
1.2.

Východní fronta - cesta do Berlína (osvobozování SSSR a Balkánu 1943-44)

Výkladová prezentace se zabývá důležitými událostmi na východní frontě od července 1943 do září 1944. Začíná v...
17.1.

Východní fronta 1942-43 (Stalingrad)

Výkladová prezentace se zabývá důležitými událostmi na východní frontě od května roku 1942 do března 1943. Pop...
21.12.

Východní fronta - Operace Barbarossa

Výkladová prezentace se zabývá okolnostmi a průběhem přepadení SSSR Třetí říší v roce 1941. Jsou zde popsány n...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT