Moderní-Dějiny.cz

Podpořte vznikající knihu o Židovské Ostravě!

Publikováno: 3.6.2017, Aktualizováno: 10.6.2017 12:05
Rubrika(y): Aktuality

Židovská obec v Ostravě oslovuje širokou veřejnost s žádostí o podporu pro vydání knižní monografie, která mapuje dějiny židovské komunity na Ostravsku od jejího pozvolného zrodu 1. polovině 19. století až do jejího tragického zničení během druhé světové války. Za jakoukoliv částku zaslanou našemu projektu budeme vděčni!

Podpořte vznikající knihu o Židovské Ostravě!

Vážení a milí,
hodně nám záleží na tom, aby byla kniha dokončena ještě letos, k čemuž nám chybí ještě značná finanční částka. Proto se obracíme nejen na své přátele a známé, zda by nebyli ochotni přispět jakoukoliv částkou
.
Za Židovskou obec v Ostravě předem moc děkuji.
Milena Slaninová - předsedkyně

Na stránku projektu přejděte kliknutím na tento odkaz: https://www.startovac.cz/projekty/zide-ostrava/

Rothschild, Gutmann... anebo někdo jiný?

Když se řekne Ostrava a Židé, asi vám vytanou na mysli Vítkovické železárny a rodiny Rothschildů a Gutmannů. Možná tuto asociaci znáte i z Bezručovy básně. Jenže ve skutečnosti zmínění magnáti neměli s ostravskou židovskou komunitou mnoho společného. Tak tedy Strassmann se svým pivovarem? Ano, ten dlouhá desetiletí stál v čele místní židovské komunity, jenže koho to vlastně zastupoval? Co ty tisíce židovských obyvatel Ostravska, co byli zač? Čím se živili? Jaké byly vztahy mezi nimi? Jaké skupiny se uvnitř ostravské židovské populace formovaly?

Co si můžete přečíst
Ještě v polovině 19. století žilo na Ostravsku jen několik židovských rodin, v průběhu 2. poloviny 19. století se však zdejší komunita rozvinula v druhou nejpočetnější na Moravě a ve Slezsku a po vzniku Československa se stala jednou z nejvýznamnějších komunit v rámci celého státu. Přesto jsou k dějinám této významné židovské komunity doposud k dispozici jen dvě ucelenější pojednání, a to několikastránkový článek Hugo Golda z roku 1929 a sotva třicetistránková brožura Isidora Zehnguta z roku 1952. V posledních 25 letech vyšla řada odborných článků o demografickém vývoji židovské populace, podnikatelských aktivitách jednotlivých Židů, zapojení Židů do samosprávy města nebo o zničení židovské komunity a deportacích ostravských Židů. Prakticky žádný článek se však nevěnuje samotnému židovskému společenství na Ostravsku.

A co si budete moci přečíst
Z iniciativy Židovské obce v Ostravě začala vznikat kniha, která má nabídnout vůbec první rozsáhlé a ucelené pojednání o dějinách židovské komunity na Ostravsku od jejího zrodu v 1. polovině 19. století až do jejího zničení během druhé světové války. Kniha má tedy nejen shrnout dosavadní literaturu, ale především výrazným způsobem prohloubit dosavadní bádání s důrazem na židovské společenství, prozkoumat, co místní Židy navzájem spojovalo a co naopak rozdělovalo, jaké aktivity společně i proti sobě vyvíjeli a jaké instituce (náboženské, dobročinné, politické) budovali.
Předpokládaný rozsah knihy je asi 250 stran textu + obrazové přílohy.

Ještě něco navíc
Při práci na knize je shromažďováno obrovské množství dat. Kniha nabízí jejich analýzu, zároveň by však byla škoda se nepodělit o data samotná. Na webu autora proto bude k dispozici rozklikávací graf, který pomocí zobrazení členství jednotlivých Židů v různých spolcích napomůže zorientovat se v různých politických, náboženských, národnostních, sociálních a dalších skupinách, které se v rámci ostravského židovstva utvářely.
Pokud se už nemůžete dočkat, zaklikejte si v rozpracované provizorní verzi již teď.

Jenže...
Na napsání a vydání knihy laskavě přispělo Statutární město Ostrava a Nadační fond obětem holocaustu. Přidělené granty bohužel nebyly poskytnuty v plné požadované výši, proto si dovolujeme požádat o vaši pomoc, která bude určena na dopsání knihy.

Projev vděčnosti
Rádi bychom svou vděčnost také trochu zhmotnili. Třeba formou připravované knihy Židé na Ostravsku s věnováním autora (za dary v hodnotě 1 000 Kč) nebo cestou poděkování přímo v textu knihy (5 000 Kč). Menším dárcům bychom rádi nabídli knihu Židé na Frýdecku a Místecku nebo sborníky k dějinám Židů, které nejsou dostupné v běžné distribuci.

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

30.6.

Židovská Ostrava - výukový set

Výukový set tematicky zpracovává dějiny židovské komunity v Ostravě, židovské památky a antisemitské represe z...
29.6.

Rekonstrukce zničených židovských památek Ostravy v současném městském prostoru v kresbách

Prohlédněte si autorské kresby míst, kde původně v Ostravě stávaly židovské synagogy a modlitebny. V prezentac...
28.6.

Fotografické rekonstrukce zničených židovských památek Ostravy v současném městském prostoru

Prohlédněte si snímky míst, kde původně v Ostravě stávaly židovské synagogy a modlitebny. V prezentaci najdete...
30.4.

Židovská Ostrava

Přehledná prezentace podává základní informace k dějinám židovské komunity v Ostravě, zachycuje její rozvoj do...
29.4.

Po stopách bývalých a stávajících židovských památek města Ostravy

Zalistujte elektronickým "albem", které zachycuje ostravské židovské památky na dobových fotografiích a plánec...
16.8.

Antisemitismus,holocaust a ostravští Židé - sborník z II. ročníku středoškolské konference na GOH

V příloze je pro učitele uložen sborník z II. ročníku středoškolské studentské konference na Gymnáziu Olgy Hav...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT