Moderní-Dějiny.cz

Pětačtyřicátý rok v souvislostech na nedělní diskusní scéně Moderních dějin

Publikováno: 19.7.2015, Aktualizováno: 20.7.2015 14:27
Autor: (red)

Po zajímavých sobotních debatách o současné ruské politice, jejích historických kořenech a zamrzlých konfliktech vás čekají v posledním festivalovém dni opět zajímavé filmové projekce a především debaty o tom, jak vnímat události konce války v roce 1945, jaké mýty a omyly toto výročí dodnes provázejí. Opět vás srdečně zveme!

Pětačtyřicátý rok v souvislostech na nedělní diskusní scéně Moderních dějin

Na naší scéně můžete navštívit výstavy o Olze Havlové, Tomáši Baťovi, Pavlu Tigridovi, Janu Zajícovi, historii Berlínské zdi a rekapitulační výstavu Rok po roce poválečnými dějinami světa i Československa.

Program na dnešní den a medailony vystupujících najdete níže v článku, fotografie ze včerejška ve fotogalerii pod článkem.

1945: Osvobození a co přišlo po něm
Jak si připomínat konec války v Evropě? Co o osvobození víme a co nám o něm v dějepise neřekli? Jaké omyly či mýty jej dodnes provázejí? Kdy a kde se zrodily, kdo a proč je v současnosti nadále utvrzuje?
Moderuje a provází: Libor Dvořák (novinář, překladatel z ruštiny, komentátor rádia Český rozhlas Plus)

11.30–12.00
projekce filmů

Bitva o rozhlas (Český rozhlas 2015)
Dokumentární film je sestaven výhradně z autentických filmových záběrů z roku 1945. Zahrnuje všechny dosud známé záběry z bojů o rozhlas v Praze na Vinohradech. Autoři z multimediálního týmu Českého rozhlasu využili téměř neznámý zpravodajský film Květen 1945 s autentickými záběry z Pražského povstání, dokument Cesta k barikádám Otakara Vávry z roku 1946 a výběr dalších záběrů z Pražského povstání z Národního filmového archivu.

Češi, nebo Němci? Příběh z Prajzské (PANT 2014)
Pamětnice Kristina Tesková popisuje v krátkometrážním dokumentu osud své rodiny za války a těsně po ní. Líčí, jak byl její otec nasazen na nucené práce a jaké byly peripetie matky a tety, které s osmi dětmi prchaly před Rudou armádou. Vypráví, jak se jim jakožto českým Němcům z oblasti Hlučínska, jež za války spadalo pod Říši, podařilo uniknout odsunu, barvitě ilustruje vztahy Čechů a Němců na konci války.

12.15–13.45
debata Události konce války – příchod vytoužené svobody, nebo začátek další nesvobody?
Jiří Padevět – nakladatel a spisovatel
Vít Smetana – historik

13.50–15.20
projekce unikátního dokumentu Varšavské povstání

Unikátní filmový projekt je svými tvůrci označován jako „první non-fiction válečné drama na světě“. Nejedná se však o hraný dokument: film vznikl pouze z autentických záběrů z roku 1944, upravených a sestříhaných tak, aby vyprávěly ucelený příběh reportérů dokumentujících průběh Varšavského povstání. V kolorovaných a zvukovou stopou doplněných záběrech tak ožívají tváře účastníků událostí před sedmdesáti lety.

15.30–17.15
pokračování debaty se zaměřením na Rok 1945 ve střední Evropě – mýty a omyly, propaganda versus realita

Maciej Ruczaj – polský politolog a publicista
Josef Mlejnek – politolog a publicista

V prostoru scény Voices of Freedom si budete moci prohlédnout tematické výstavy z produkce Občanského sdružení PANT a zakoupit knížky se specializovaného e-shopu Moderních dějin.

MEDAILONY VYSTUPUJÍCÍCH

Libor Dvořák - novinář překladatel z ruštiny, komentátor rádia Český rozhlas Plus
Novinář, překladatel z ruštiny, komentátor rádia Český rozhlas 6. Dlouhodobě se zaměřuje na oblast Ruska a přilehlých postsovětských regionů. Je překladatelem z ruštiny, mezi autory, jejichž díla překládá, patří bratři Strugačtí, Michail Bulgakov, Anton Pavlovič Čechov, Ivan Alexejevič Bunin, Vladimir Sorokin a další. Působil jako redaktor ve Východoevropské informační agentuře, České televizi, Rádiu Alfa či České informační agentuře.

Jiří Padevět – nakladatel a spisovatel
Narodil se v roce 1966 v Praze, původním povoláním je geodet. Vydal knihy Cesty s K. H. Máchou, Průvodce protektorátní Prahou, Poznámky k dějinám, Pochody a transporty smrti a Krvavé finále, jaro 1945 v českých zemích. V roce 2014 získal cenu Magnesia Litera za knihu Průvodce protektorátní Prahou. V současnosti je ředitelem nakladatelství Academia.

Vít Smetana - historik
Historik, pracuje jako vědecký pracovník v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Zabývá se dějinami mezinárodní politiky a diplomacie ve 30.-40. letech 20. století a rovněž rolí Československa na mezinárodní scéně v tomto období.

Maciej Ruczaj – polský politolog a publicista
Polský politolog a publicista, vedoucí programového oddělení Polského institutu v Praze, zaměřuje se především na dějiny, současné Polsko, polskou literaturu i média. Je spoluautorem knih publikovaných v češtině -  Pravým okem / Antologie současného polského politického myšlení a Jagellonské dědictví / Kapitoly z dějin středovýchodní Evropy.

Josef Mlejnek - politolog a publicista
Politolog a publicista, působí na Institutu politologických studií FSV UK Praha. Zabývá se přechody k demokracii; ústavními a volebními systémy; historií, kulturou i politikou střední a východní Evropy. Jako komentátor domácího i zahraničního politického dění spolupracuje s řadou tištěných i elektronických médií (v poslední době zejména s Lidovými novinami a Českým rozhlasem). Je redaktorem revue Babylon, kam pravidelně přispívá. Pro Český rozhlas 6 připravoval společně s Petruškou Šustrovou pět let pořad Rok po roce a pořad Zaostřeno na moderní dějiny.

Voices of Freedom
program diskusní scény Moderních dějin.cz a Evropské komise

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT