Moderní-Dějiny.cz

Ostrava polská... další ročník soutěže Šumná Ostrava

Publikováno: 27.8.2013, Aktualizováno: 5.9.2013 12:43
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Wichterlovo gymnázium ve spolupráci se statutárním městem Ostravou a s podporou našeho portálu vyhlašují další ročník dějepisné soutěže Šumná Ostrava. Soutěž je určena pro zájemce o regionální historii a ostravské patrioty, kteří chtějí poznat dějiny svého města z poněkud netradičního úhlu pohledu.

Ostrava polská... další ročník soutěže Šumná Ostrava

Tvůrci soutěžních otázek se letos zaměřili na další  výraznou komunitu, která spoluvytvářela podobu Ostravy, a sice na polskou menšinu. Letošnímu 6. ročníku dali název "Ostrava polská".
Doufají, že vás soutěžní otázky zaujmou a že se společně s námi vydáte na toulky naším “černým” městem.

Soutěž bude probíhat ve dvou kategoriích, a to:
Kategorie 1 – ZŠ – žáci 6.-9. tříd žáci nižších stupňů víceletých gymnázií
Kategorie 2 – žáci 1.-4. tříd středních škol, popřípadě kvint až oktáv víceletých gymnázií

Svá řešení zasílejte do 30. 9. 2013 na adresu
Šumná Ostrava
Wichterlovo gymnázium
Čs. exilu 669
Ostrava-Poruba
708 00
nebo doručte osobně na vrátnici školy

Nejlepší z vás postoupí do finále, které se uskuteční ve čtvrtek 24. října 2013.

Slovo k soutěžícím
Polská komunita výrazně přispěla k přeměně málo významného poddanského města v industriální a obchodní centrum. Jsou-li dějiny Ostravy něčím výjimečné, pak především skutečností, že se zde od nepaměti setkávaly vlivy mnoha jazyků, kultur a etnik. Příliv Poláků na Ostravsko vyvrcholil v 2. polovině 19. století a je spojen s takzvanou haličskou migrací...  Nebudeme Vás unavovat dlouhými výklady o dějinách polského etnika v našem kraji; dodáme jenom, že zadáním soutěžních otázek vstupujeme na doposud neprobádanou půdu. Nejhmatatelnější připomínkou přítomnosti Poláků v Ostravě je dodnes stojící Polský dům v centru Ostravy. Ale stačí pouhé nahlédnutí do třídních knih (nejen Wichterlovo gymnázia), abychom polské kořeny mnohých z nás jednoznačně identifikovali. Příjmení jako Slozsarcyk, Wojtyla, Pietoňová či Biolek to prozrazují nezpochybnitelně. Vliv Poláků na intelektuální a společenský život Ostravy ale teprve čeká na syntetické zmapování.
Letošním průvodcem soutěžními otázkami bude Szymon. Je mu 17 let, mluví stejně dobře polsky jako česky a živě se zajímá o dějiny česko-polských vztahů. Jeho oblíbenými historickými postavami jsou Jan III. Sobieski, Tadeusz Kościuszko a Karol Wojtyła. Se Szymonem se vydáme nejen na procházku Ostravou, ale zavítáme také do dalších míst v našem regionu spojených s dějinami polského osídlení. Ale především: vydáme se na dobrodružnou pouť napříč časem.
Součástí soutěžních úkolů je i práce s pamětníky. Letos nás budou zajímat spanilé jízdy Ostravanů do polských tržnic, které si obyvatelé zdejšího kraje jistě s mnohými detaily vybaví. Nejzajímavější příspěvky budou, stejně jako v loňském roce, publikovány v almanachu soutěže. Nyní již znáte vše potřebné.
Powodzenia!
 
Zadání soutěžních otázek najdete v příloze tohoto článku.
 
Mgr. Pavel Měrka
Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
www.wigym.cz
www.gym669ova.cz
tel.: 596 912 567, kl. 58

Přílohy

pdf
Ostrava polská... VI. ročník soutěže Šumná Ostrava - zadání pro žáky a studenty
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 1,66 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT