Moderní-Dějiny.cz

Okamžik rozhodnutí - nová publikace metodické řady Edice Moderních dějin

Publikováno: 17.1.2017, Aktualizováno: 17.1.2017 09:28

Na sklonku loňského roku vydal PANT další publikaci metodické řady Edice Moderních dějin, tentokráte otevírající historické a zároveň aktuální téma rozhodování jednotlivce ve vypjatých, zlomových momentech dějin, v časech sílící společenské i politické krize, kdy nekontrolovaně narůstá společenské napětí. Publikaci jsme nazvali Okamžik rozhodnutí – životní volby ve zlomovém okamžiku dějin 20. století.

Okamžik rozhodnutí - nová publikace metodické řady Edice Moderních dějin

Publikace je hlavním výstupem projektu Okamžik rozhodnutí – životní volby ve zlomovém okamžiku dějin 20. století, který je financován z dotace MŠMT pro rok 2016. Její texty, metodiky a prameny byly využity při dalších dvou aktivitách tohoto projektu - dvoudenním workshopu pro učitele v září 2016 a studentské středoškolské konferenci v prosinci 2016.

Vymknuta ze svých kloubů doba šílí…
William Shakespeare, Hamlet

Člověk přeci nikdy nevěří v to nejhorší, co ho čeká. Vždycky se snaží si představit, že ta eventualita bude vlídnější, že bude příznivější.
Toman Brod

Přejel vás vůz naložený hnojem, pustili jej na vás z kopce: jste překročen, rozdrcen, ale nikdy se neuznáte poraženým v boji, byl jste jen pohaněn.
Václav Černý

Hrdinové jsou obyčejní lidé, jejichž společenské činy jsou neobyčejné. Jsou to ti, kteří jednají, když ostatní pasivně přihlížejí.
Philip Zimbardo

Pokud nikdo nebude ochoten položit život za svobodu, pak všichni zemřou v nesvobodě.
Timothy Snyder


Strukturu a záměr publikace objasňuje úvod pro čtenáře editorů publikace Petra Šimíčka a Jiřího Sovadiny:
Milí čtenáři,
držíte v rukou další publikaci metodické ediční řady Moderních dějin, uspořádanou po dlouhém společném přemýšlení o stavu dnešního světa, naší společnosti a proměnách lidských hodnot na pozadí dramatických událostí, které se kolem nás a často přes nás v současnosti valí. Nejsme určitě jediní, kteří cítí, že nové civilizační výzvy, rostoucí síla politických protestních hnutí či bezpečnostní a kybernetické hrozby mají v sobě sílu svět, který jsme znali, zásadně změnit. Poslední léta přinesla v tomto plíživém procesu nahlodávání důvěry ve vládu práva a demokratických institucí mnoho posunů, které ve svém důsledku realitu kolem nás zásadně proměňují už nyní. Proto se mnoho lidí nejen v naší zemi ptá: Co s tím můžeme dělat, jak se máme chovat v atmosféře rozkolísané důvěry v liberální svět?
Cítili jsme silnou potřebu tyto neodbytné otázky dneška promítnout do minulosti a pátrat po tom, jak se v podobně rozkolísaných dobách chovali naši předkové. Byli jsme vedeni potřebou popsat a osvětlit rozhodování jednotlivce ve vypjatých, zlomových momentech dějin, v časech narůstající společenské i politické krize, v situaci, kdy je doba „vymknutá z kloubů“, kdy nekontrolovaně narůstá společenské napětí. Abychom se tomuto cíli alespoň přiblížili, zvolili jsme pestrou kombinaci psychologické, sociologické, historické perspektivy náhledu na přelomová období národních dějin, kterou jsme záměrně doplnili silnými příběhy několika osobností či svědectvími pamětníků. Smyslem publikace nebylo shromáždit suchá fakta, ale nabídnout reflexi historie, založenou na osobním postoji a prožitku jednotlivce.
Výsledkem práce autorského týmu složeného z přispěvatelů různých profesí – historiků, spisovatelů, politologů či učitelů dějepisu – je publikace přinášející soubor esejistických textů a jimi inspirovaných metodických materiálů pro učitele a žáky. Jednotliví autoři se zamýšleli nad těmito dílčími tématy: rolí lidské psychiky v zásadních rozhodováních či životních volbách, adaptací, konformitou, rezistencí, chováním jednotlivce ve společenské skupině, v davu. Někteří předestřeli rovněž historický přehled zásadních zlomových událostí československých a českých dějin ve 20. století i jejich morální dopady do budoucna. Konkrétně své texty zaměřili dle svých životních zkušeností či odborného zájmu na zásadní rozhodování a volby v období první světové války, protektorátu, holokaustu, roku 1968 a počátku normalizace. Návazná část publikace nabízí deset metodických listů do výuky postavených na analýze dobových pramenů a svědectví. Ty v závěrečné třetině doplňují texty a prameny k interpretaci, které umožňují žákům a učitelům rozšířit úhly pohledu na sledovaná témata.
Publikace svou specifickou koncepcí a zaměřením navazuje na výukový komplet Rok po roce (2014), pokrývající období národních i světových dějin let 1945–1989, a publikaci Pětačtyřicátý (2015), věnovanou interpretaci událostí souvisejících s koncem druhé světové války v Československu.

Publikace je určena pouze pro školy a pedagogické pracovníky. Mohou si ji objednat zdarma, toliko za cenu poštovného a balného - 95,- Kč při úhradě převodem nebo kartou, 135,- Kč při úhradě dobírkou, na Slovensko 300,- Kč s úhradou úpřevodem nebo kartou. Knihu můžete objednávat na e-shopu Moderních dějin ZDE

Obsah publikace:
_Texty historiků
… když je zle. Babo raď… Rozhodování v Čechách. Za ztížených podmínek – Petr Pithart
Okamžiky osudových rozhodnutí (zlomové události českých dějin ve 20. století) – Jiří Pernes
Dějiny jako pyramida polopravd – Josef Mlejnek jr.
Kdyby při tom nešlo o kejhák. Čechoslováci a vstup do čs. dobrovolnických oddílů na Rusi za Světové války – Dalibor Vácha
Anthropoid. Obyčejní lidé, nebo neobyčejní hrdinové? – Jiří Padevět
Pro druhé! Zamyšlení nad vztahem zachránců a Židů v podmínkách protektorátu – Milan Hes
Do nebíčka, nebo do peklíčka? Osobní rozhodování o veřejném přijetí okupace v roce 1968 jako „bratrské pomoci“ – Jan Urban
Kočka mezi dveřmi – Ivan Binar

_Pracovní texty pro žáky a studenty
Na frontách Velké války – Jiří Sovadina
Protestovat? Mlčet? Souhlasit? Iluze a skutečnost – Petr Šimíček
Mnichovské rozhodnutí z podzimu 1938 – Petr Šimíček
Smířit se s realitou? Bojovat? Spolupracovat? – Petr Šimíček
Operace Anthropoid – Jiří Sovadina
Pro druhé! Zachránci Židů v podmínkách protektorátu – Milan Hes
Rozhodování v čase českého stalinismu – Petr Šimíček
Životní volba Zdeňka Urbana. Příběh z počátků normalizace – Jiří Sovadina
Odejít ze země? Emigrace či exil? – Petr Šimíček
Ve víru 20. století – Jiří Sovadina

_Texty ke studiu a interpretaci
Rozhodování ve velké válce
Rozhodování o postoji ke stalinským procesům v SSSR
Rozhodování o přijetí či nepřijetí mnichovské dohody
Rozhodování v okupované zemi
Rozhodování v době heydrichiády
Rozhodování v komunistické totalitě 50. let
Rozhodování v období normalizace
Rozhodování o odchodu do exilu

  

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT