Moderní-Dějiny.cz

Nový speciál Respektu Česká cesta právě vychází!

Publikováno: 26.11.2015, Aktualizováno: 4.12.2015 06:31
Rubrika(y): Knižní okénko
Autor: (red)

Zdá se, že pokud se někdo rozhodne promluvit do českých dějů, tak buď tragicky začne, nebo tragicky skončí, případně obojí. Vede k tomu poloha naší země, její velikost (přesněji malost) a také přístup zdejší společnosti. Respekt připravil speciál o událostech a lidech, kteří měnili naše dějiny.

Nový speciál Respektu Česká cesta právě vychází!

Z textu Erika Taberyho, šéfredaktora Respektu:
Když jsme začali připravovat tento historický speciál, vybírali jsme především texty o událostech a lidech, kteří nějakým výrazným způsobem promlouvali do utváření našeho genetického kódu. Najdete tu tak texty mimo jiné o Ferdinandu Peroutkovi, Karlu Havlíčkovi Borovském, Tomáši G. Masarykovi či Medě Mládkové. Z událostí pak zmiňme například Bílou horu, upálení Jana Husa či druhou republiku.
Většina aktérů, o kterých si budete za chvíli číst, byla často proklínána, opouštěna, vyháněna či zabíjena a to mnohdy jenom proto, že měla jiný názor. Jako by ta jinakost byla největším hříchem. Vybrané osobnosti začneme mít rádi až ve chvíli, kdy jsou bezpečně mrtvé a můžeme si jejich příběh upravit tak, jak se nám hodí.
Hrdinové našich dějin – uvádíme tu ale i texty o negativních osobnostech – mají často společnou jednu věc. Dá se říct pozoruhodnou věc. Chtěli prostě jen žít svobodně. Jejich cílem nebylo provést revoluci, stát v čele země, nechtěli vést armády. Pouze vnější okolnosti je postavily do situace, kdy, aby mohli i nadále žít podle svých hodnot, tak se museli ozvat. I s tím rizikem, že přijdou o všechno.
Nezbývá než doufat, že dnešní a budoucí aktéři to budou mít v Česku snazší a svůj um budou muset dokazovat jen v intelektuální rovině.

Prohlédněte si obsah speciálu ZDE

Speciál je dostupný k zakoupení na webu Respektu ZDE a v aplikacích pro Android a iPad/iPhone.

Pro objednání speciálu ČESKÁ CESTA přes SMS pošlete zprávu ve tvaru:
CESTA JMENO PRIJMENI ULICE C.P. OBEC PSC (vzor: CESTA JAN NOVAK SOKOLOVSKA 22 PRAHA 8 18000) na číslo 902 11.

Magazín vám Respekt zdarma doručí až do schránky.

Objednací SMS jsou zpoplatněny podle běžného tarifu vašeho mobilního operátora. Cena SMS služby včetně doručení výtisku je 89 Kč vč. DPH, tedy shodná s cenou výtisku na stánku. Službu technicky zajišťuje ATS Praha. Infolinka 296 363 199 v pracovní dny 8:00 – 17:00, www.platmobilem.cz.

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT