Moderní-Dějiny.cz

Nejbližší akce v ÚSTRu

Publikováno: 20.4.2016, Aktualizováno: 22.4.2016 06:56
Rubrika(y): Aktuality
Autor: (red)

Ústav pro studium totalitních režimů zve zájemce na prezentaci knihy Martina Gromana "Stanislav Budín. Komunista bez legitimace", seminář Osvobození Československa v roce 1945, seminář Petr Savickij, spoluzakladatel euroasijského hnutí a vernisáž výstavy Václav Havel.

Nejbližší akce v ÚSTRu

Prezentace knihy Martina Gromana Stanislav Budín. Komunista bez legitimace. Životopisná studie o novináři Stanislavu Budínovi Komunista bez legitimace připomíná pohnuté osudy tohoto emigranta, komunisty i chartisty. Pokud dnes bývá Stanislav Budín připomínán, pak v souvislosti s rokem 1968, kdy byl šéfredaktorem časopisu Reportér, nebo se svým vyloučením z KSČ v roce 1936, které předznamenalo definitivní stalinizaci této strany. Osudy celoživotního komunisty, i když bez legitimace, byly ovšem mnohem pestřejší, ač zůstaly právě onou exkomunikací poznamenány. Budín po sobě zanechal paměti, které bývají označovány jako nejupřímnější vzpomínky bývalého komunisty. Tato kniha jde ovšem dál, srovnává například Budínova tvrzení s tím, co o stejných dějích vypovídají archivy. Věnuje se také rovině, kterou vlastní Budínovy memoáry nezmiňují, a tou je jeho vlastní tvorba. Blíže tak poznáme postoje a texty, které Budín publikoval na stránkách Rudého práva, New Yorských listů nebo Kulturní politiky, případně vysílal v Československém rozhlase. Knihu představí její autor spolu s Milenou Bartlovou ve čtvrtek 28. dubna v 17 hodin v Ústavu pro studium totalitních režimů, Siwiecova 2, Praha 3.
 
Ve čtvrtek 5. května od 17 hodin pořádáme v ÚSTR seminář Osvobození Československa v roce 1945. Téma historické a filmové. Osvobození Československa v roce 1945 není dnes historiky interpretováno zdaleka jednotně (jednoznačně). Obraz příslušných událostí se ukazuje být složitější, problematičtější. I když před rokem 1989 zcela převládal oficiální výklad, který formoval historickou paměť také (hlavně) prostřednictvím filmové tvorby, právě ve filmu, výkladní skříni režimu, se vyskytly působivé (byť ojedinělé) pokusy vidět květnové události roku 1945 přece jen poněkud jinak. Podivuhodný paradox nemohl samozřejmě nastat jindy než v 60. letech, v éře nové vlny. Skutečně odlišný (až opačný) pohled na osvobození pak sugerují některé současné či nedávné snímky. Seminář představí tyto posuny a proměny formou komentovaných filmových ukázek. Hostem semináře bude historik Stanislav Kokoška, moderování se ujmou Petr Kopal a Jan Machala (ÚSTR).

Ve čtvrtek 19. května od 19 hodin pak ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla zveme na seminář Petr Savickij, spoluzakladatel euroasijského hnutí. Seminář v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha 1) připomene pohnuté osudy Petra Nikolajeviče Savického, spoluzakladatele a jednoho z ideologů euroasijského hnutí, který emigroval v roce 1921 do Československa, po roce 1945 byl zavlečen do SSSR a vězněn v gulagu a po návratu roku 1961 odsouzen v ČSSR. Představíme ideje meziválečného eurasianismu a jejich přesah do dnešní doby, obzvláště pak v myšlení zakladatele neo-eurasianismu Alexandra Dugina. Seminář povedou Jan Dvořák a Jan Horník (ÚSTR).
 
A v neposlední řadě bych ráda připomněla vernisáž výstavy Václav Havel. Politika a svědomí, která se uskuteční již tuto středu 20. dubna od 18.30 v Českém centru Praha, Rytířská 31. Výstavu připravily společně Česká centra, Ústav pro studium totalitních režimů, Knihovna Václava Havla a Ministerstvo zahraničních věcí, a pokud nestihnete její zahájení, tak si výstavu můžete prohlédnout kdykoliv v otvírací době Českého centra Praha, tedy od pondělí do pátku mezi 11. a 18. hodinou a v sobotu od 11 do 17.

Více informací naleznete ZDE

Anna Macourková
Oddělení knihovny, výstav a konferencí
Odbor produkční
Ústav pro studium totalitních režimů
Siwiecova 2, 130 00 Praha 3
221 008 314

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT