Moderní-Dějiny.cz

Napište seminární práci! Historická událost 20. století viděná očima příbuzného či známého

Publikováno: 25.8.2009, Aktualizováno: 11.2.2012 17:03
Rubrika(y): Základní škola

Podle našich dobrých zkušeností vám navrhujeme zadat studentům napsání seminární práce na téma Historická událost 20. století viděná očima příbuzného či známého. Cílem zadání je přivést studenty k často prvnímu zaznamenání části rodinné historie.

Napište seminární práci!  Historická událost 20. století viděná očima příbuzného či známého

Volba období je na výběru jednotlivce, záleží na vzpomínkách blízkých příbuzných (život v protektorátu Čechy a Morava za druhé světové války, Pražské jaro a invaze Sovětů do Československa v roce 1968,  život obyčejného člověka za komunismu, první přistání člověka na Měsíci v roce 1969, poslední léta studené války za M. Gorbačova, zážitky z pobytu , pracovní cesta do zahraničí, sametová revoluce a pád komunismu v listopadu 1989…). Rozsah práce, určení cílové skupiny a stanovení termínu je na vašem rozhodnutí.

Po studentech jsme navíc požadovali, aby práce měla jednotnou formální podobu (příprava pro psaní prací na vysoké škole), podle možností i přílohu s fotografiemi, kopiemi dokumentů z rodinného archívu atd. K tomuto účelu jsme vypracovali manuál pro tvorbu seminární práce, který spolu se zadáním pro přikládáme v příloze.

I přes očekávaný prvotní odpor naši studenti po odevzdání práce zadání hodnotili velice pozitivně, protože se dozvěděli doposud neznámé příběhy ze života svých blízkých. Kreativní prací studenti pochopili smysl zkoumání minulosti, ověřili si obecné znalosti dějepisu na konkrétních lidských osudech a uvědomili si postavení obyčejného člověka, který je pozorovatelem dějinné události. Podle zpětných reakcí studentů navíc často docházelo k posílení rodinných vztahů mezi starší a mladší generací v rodině.

Aby měla vynaložená práce smysl doporučujeme každou práci slovně ohodnotit, kvalitní práce či jejich výňatky publikovat ve školním časopise, zveřejnit na webu či v prostorách školy.
 

Přílohy

pdf
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,05 MB | Stáhnout soubor...

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

8.9.

I. světová válka očima mého pradědečka

Příloha studentské práce na téma Historická událost 20. století viděná očima příbuzného či známého. Unikátní f...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT