Moderní-Dějiny.cz

Nabízíme zapůjčení výstav PANTu během školního roku 2015/2016

Publikováno: 18.9.2015, Aktualizováno: 18.9.2015 22:18
Autor: (red)

Občanské sdružení PANT nabízí k zapůjčení i v letošním roce šest tematických výstav, které byly v letech 2012-2014 vytvořeny v rámci projektu Moderní dějiny do škol, spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Veškeré praktické informace k zapůjčení naleznete v článku. Nyní již mohou výstavy také do pražských škol či mimoškolních prostor!

Nabízíme zapůjčení výstav PANTu během školního roku 2015/2016

Nabízené výstavy

Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka
Členové Občanského sdružení PANT a učitelé se studenty Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě vytvořili výstavu, která vznikla u příležitosti 80. výročí narození Olgy Havlové. Na ploše tuctu výstavních panelů není možné zachytit lidský život v jeho neopakovatelné pestrosti, což o životní pouti Olgy Havlové platí dvojnásob. Tvůrci výstavy určené především žákům a studentům se proto záměrně zaměřili na zásadní životní situace, místa, údobí a především na osobní, lidský rozměr jejího portrétu. Výstava je mozaikou vzácných dobových fotografií Bohdana Holomíčka a vzpomínek přátel, spolupracovníků i lidí, kteří Olgu potkali a vzácné setkání jim utkvělo v paměti.

Příběh Jana Zajíce
Putovní výstavu pro školy o Janu Zajícovi připravilo osmnáct studentů a studentek semináře Moderních dějin gymnázia v Šumperku pod patronací Občanského sdružení PANT. Výstava je výhradním dílem studentů semináře; pod metodickým vedením pedagoga. Výzkumné práce na projektu zahrnovaly např. studium všech dostupných informačních pramenů, zkoumání primárních pramenů, bádání v archivech (např. šumperského Vlastivědného muzea nebo pražského Archivu bezpečnostních složek), komunikaci s pamětníky, majiteli zajímavých fotografií, záznamů a dokumentů, s institucemi, s nejbližšími příbuznými Jana Zajíce atd. Jde o komplexní projekt, který studentkám a studentům semináře Moderní dějiny ukázal, co všechno může obnášet prakticky orientovaná práce na tématech ze soudobých dějin.

Pavel Tigrid - slovy proti totalitám
Autoři výstavy jsou gymnaziální učitelé ostravského Jazykového gymnázia Pavla Tigrida a jejich studenti pod patronací Občanského sdružení PANT. Ti se touto formou pokoušejí přispět k popularizaci osobnosti a díla demokratického novináře a vytrvalého organizátora československé exilové kultury, který je širší veřejnosti znám především jako vydavatel časopisu Svědectví a zakladatel Rádia svobodná Evropa. Z dostupných odborných materiálů, soukromého archivu rodiny Pavla Tigrida a vydaných autorových textů shromáždili základní údaje o Tigridově životě, působení v emigraci, komentují jeho práci pro rozhlas, vydavatelskou činnost a principy boje s totalitními režimy, jimiž proslul doma i v zahraničí. Pozornost věnují také socialistickou propagandou pokřivenému obrazu Pavla Tigrida, tak jak byl vytvářen prostřednictvím oficiálních médií, v tisku, filmových dokumentech či v pseudoumělecké politicky podbízivé literatuře. 

Berlínská zeď
Autory výstavy jsou gymnaziální učitelé ostravského gymnázia EDUCAnet a jejich studenti, podporu zajišťoval PANT. Na dvanácti panelech se Vaši žáci mohou seznámit s okolnostmi vzniku a proměnami zdi, s výraznými osobnosti, které se zapsaly do její historie, ale také s poválečnými dějinami rozděleného Německa. Panely obsahují nejen vysvětlující text, ale také řadu unikátních dobových fotografií, karikatur a úryvků z československého tisku. Součástí výstavy je také katalog s DVD, které obsahuje pracovní listy pro žáky základních a středních škol a další doprovodné materiály. Panely jsou věnovány těmto fenoménům: Studená válka a Německo / Cesta ke stavbě zdi / 13. srpen 1961 / Reakce na stavbu zdi / Ostraha hranice / Život v rozděleném městě / Útěky za svobodou / Cesta k pádu zdi / Pád a sjednocení  / Proměny Berlína.

Tomáš Baťa – československý selfmademann
Učitelé a studenti ze zlínského Gymnázia Lesní čtvrť svytvořili putovní výstavu pro školy, na které několik měsíců pracovali ve spolupráci s Občanským sdružením PANT. Na dvanácti výstavních panelech se autoři pokusili zachytit aspoň část z nepřeberného množství dokumentů, fotografií, plakátů a dalších svědků doby. Žáci a studenti budou procházet panely s jednotlivými tématy jako např. Rodina a počátky firmy, Expanze do světa, Zaměstnanci, Architektura a rozvoj Zlína, Vzdělávání, Baťa a politika, Firma Baťa v letech 1945 – 2013, a další. Autoři nechtěli studenty zahltit spoustou textů, ale zařadili především velké množství fotografií, obrázků a propagačních a reklamních plakátů.

Rok po roce
Putovní výstavu vytvořili členové Občanského sdružení PANT a učitelé se studenty Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě. Výstava zachycuje na poměrně malé ploše dvanácti panelů zlomové události poválečné historie a přináší výběr významných fenoménů československých dějin v kontextu dějin světových. Pokrývá tak období světových i československých dějin od roku 1945 do roku 1989, přičemž oba tyto hraniční roky, tak bohaté na zlomové události, mají svůj vlastní výstavní panel. Celou výstavu tak zarámovaly a texty, které je divákům přibližují, připravila speciálně pro výstavu Petruška Šustrová. Ostatní panely zachycují vždy události konkrétních pěti let, texty pro ně vybírali učitelé a studenti. U všech citovaných textů jsou uváděni autoři či pramenné zdroje, neoznačené texty pocházejí ze shrnujících textů výukového kompletu Rok po roce. Pro každé pětileté období poválečných dějin nabízí výstava kaleidoskop textových a obrazových informací k dějinám světovým v horním pásu a paralelně k dějinám československým v pásu spodním. Oba jsou viditelně odlišeny barevně a předěl mezi nimi tvoří časová osa, ke které jsou konkrétní události a fenomény graficky přiřazeny.

Praktické informace k výstavám a možnostem jejich zapůjčení

Technické parametry výstav
Každá výstava obsahuje 12 výstavních sestav o velikosti 100 cm (šíře) x 200 cm (výška) – kovové rámy a do nich upnuté výstavní bannery. Pro transport jsou díly kovových rámů rozloženy a uloženy do ochranných pouzder (vertikální tyče 200 cm, horizontální 100 cm). Instalace výstavy je velmi jednoduchá, montáž a demontáž výstavy zvládnete snadno dle návodu v příloze svépomocí – trvá přibližně jednu hodinu.

V přílohách tohoto článku si ke každé výstavě učitelé mohou stáhnout v PDF katalogy výstav, které obsahuíe kompletní texty jednotlivých panelů, pracovní listy pro studenty a výukové materiály. Práce s pracovními listy v expozici přitažlivou a objevnou formou vtáhne studenty do tématu (úkoly jsou tvůrčí a interpretační, nikoli jen faktografické) a vede je ke spolupráci ve skupině.

Návod k montáži se seznamem konstrukčních dílů a součástek najdete ZDE

Výstavy jsou připravené k zapůjčení a následné instalaci od čtvrtka 1. října 2015.
Podle zaslaných požadavků z jednotlivých škol stanovíme harmonogram rozesílání a putování jednotlivých výstav po České republice. Výstavy můžeme posílat na školy po celé období školního roku 2015/2016.

Kontaktní osoba pro objednání výstav - Marek Šimoňák
marek.simonak@moderni-dejiny.cz
+420 774 073 316
Adresa: Gymnázium EDUCAnet Ostrava, 1455/34, Ostrava-Hrabůvka, 700 30

Termíny pro zapůjčení výstav
Na základě dohody (například 14 dní, 1 měsíc, případně jiné). Zapůjčovatel si hradí dopravu tam i zpět, respektive převoz z místa, kde byla výstava předtím.
K přepravě je ideální větší automobil (combi, dodávka), například Škoda Octavia Combi (Fabia), může se využít přepravní služba PPL či školní automobil.

Přílohy

pdf
Katalog výstavy "Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka"
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 4,93 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Katalog výstavy "Příběh Jana Zajíce"
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 2,13 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Katalog výstavy "Pavel Tigrid - slovy proti totalitám"
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 39,76 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Katalog výstavy "Berlínská zeď"
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 60,52 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Katalog výstavy "Tomáš Baťa – československý selfmademann"
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 54,50 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.
pdf
Katalog výstavy "Rok po roce"
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 3,88 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT