Moderní-Dějiny.cz

Nabízíme vám k zapůjčení výstavy o historii Berlínské zdi a životě Pavla Tigrida

Publikováno: 24.6.2013, Aktualizováno: 1.7.2013 16:22
Autor: (red)

Vážení učitelé, rádi bychom Vás informovali, že jsme dokončili další putovní výstavu pro školy. Po výstavě o životě Pavla Tigrida jsme zvolili téma Berlínské zdi. Výstavy budou putovat po školách již od září, objednávat si je můžete okamžitě!

Nabízíme vám k zapůjčení výstavy o historii Berlínské zdi a životě Pavla Tigrida
Všechny termíny putování výstav Berlínská zeď a Pavel Tigrid jsou zaplěny. Všem dalším zájemcům se velmi omlouváme. V řjnu tohoto roku vám prostřednictvím newsletteru nabídneme novou životopisnou výstavu o Olze Havlové. Děkujeme za pochopení. 

Výstava se snaží přiblížit jednu z absurdit nejnovějších dějin – Berlínskou zeď. Autoři z ostravského gymnázia EDUCAnet se pokusili historii rozděleného Berlína zasadit do kontextu dějin druhé poloviny 20. století. Nabízíme vaší škole zapůjčení nejen výstavy Berlínská zeď, ale také výstavu Pavel Tigrid – slovy proti totalitám. Tyto výstavy vznikly v rámci projektu Občanského sdružení PANT Moderní dějiny do škol
 
Výstava Berlínská zeď
Na dvanácti panelech se Vaši žáci mohou seznámit s okolnostmi vzniku a proměnami zdi, s výraznými osobnosti, které se zapsaly do její historie, ale také s poválečnými dějinami rozděleného Německa. Panely obsahují nejen vysvětlující text, ale také řadu unikátních dobových fotografií, karikatur a úryvků z československého tisku. Součástí výstavy je také katalog s DVD, které obsahuje pracovní listy pro žáky základních a středních škol a další doprovodné materiály. 
Panely jsou věnovány těmto fenoménům: 
Studená válka a Německo / Cesta ke stavbě zdi / 13. srpen 1961 / Reakce na stavbu zdi / Ostraha hranice / Život v rozděleném městě / Útěky za svobodou / Cesta k pádu zdi / Pád a sjednocení  / Proměny Berlína
Náhledy jednotlivých panelů najdete ve fotogalerii na konci tohoto článku 
 
Výstava Pavel Tigrid – slovy proti totalitám
Autoři výstavy jsou gymnaziální učitelé ostravského Jazykového gymnázia Pavla Tigrida a jejich studenti. Ti se touto formou pokoušejí přispět k popularizaci osobnosti a díla demokratického novináře a vytrvalého organizátora československé exilové kultury, který je širší veřejnosti znám především jako vydavatel časopisu Svědectví a zakladatel Rádia svobodná Evropa.
Panely jsou věnovány těmto kapitolám ze života Pavla Tigrida: 
Londýnská emigrace a české vysílání BBC / Návrat do Československa a druhá emigrace / Rádio svobodná Evropa / Svědectví /  Oběť propagandy / Spisovatel / Vzpomínky / Sametová revoluce a Tigridův návrat / Vstup do politiky / Odkaz Pavla Tigrida
 
Informace pro vystavovatele:
Technické parametry
Výstava obsahuje 12 výstavních sestav o velikosti 100 cm (šíře) x 200 cm (výška) – kovové rámy a do nich upnuté výstavní bannery. Pro transport jsou díly kovových rámů rozloženy a uloženy do ochranných pouzder (vertikální tyče 200 cm, horizontální 100 cm). Instalace výstavy je velmi jednoduchá, montáž a demontáž výstavy zvládnete snadno svépomocí – trvá přibližně jednu hodinu. Výstavu si můžete zapůjčit na 14 dnů. Po zkušenosti s dosavadním putováním výstavy „Pavel Tigrid ….“ sestavíme pro školy, které projeví o výstavu zájem harmonogram putování podle regionů, tak aby výstava nebyla převážena na velké vzdálenosti. Výstavu si můžete zapůjčit na 14 dnů již od září 2013.
 
Podmínky zapůjčení
Zájemce si zajistí převoz z místa poslední instalace (informace potřebné k zajištění převozu včetně kontaktů na posledního vystavovatele poskytne na vyžádání PANT). Výstavu je možno převézt v osobním automobilu, popřípadě v boxu na střeše. Lze také využít přepravní firmy např. PPL. 
 
Učitelé obdrží 3 ks katalogu výstavy s DVD s kompletními texty jednotlivých panelů, pracovními listy pro studenty a výukovými materiály. Práce s pracovními listy v expozici přitažlivou formou vtáhne studenty do tématu (úkoly jsou tvůrčí a interpretační, nikoli faktografické) a vede je ke spolupráci ve skupině.
 
Vzhledem k tomu, že výstava vznikla v rámci projektu OP VK z fondů ESF,  je výstava určena pro školy mimo hlavní město Prahu.  
 
Z důvodu zpětné vazby souvisejí se zapůjčením výstavy i určité povinnosti pro vystavovatele:
- škola dostane formulář prezenční listiny, do níž vepíší učitelé jména žáků, se kterými výstavu navštívili
- po skončení výstavy odešle zapojená škola několik (5-10) fotografií z výstavy a stručné hodnocení reflektující využití této pomůcky či ohlasy z řad učitelů a žáků.  
 
Pokud máte zájem o výstavu BERLÍNSKÁ ZEĎ napište naší kontaktní osobě na mail: marek.simonak@moderni-dejiny.cz
Pokud máte zájem o výstavu PAVEL TIGRID napište naší kontaktní osobě na mail: tom.rett@moderni-dejiny.cz
Až shromáždíme dostatečný počet zájemců, ozveme se (přibližně do dvou týdnů) a nabídneme vhodný termín.
 

 
Tato výstava vznikla v rámci projektu Moderní dějiny do škol, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT