Moderní-Dějiny.cz

Moderní dějiny slaví narozeniny

Publikováno: 1.9.2010, Aktualizováno: 27.3.2012 00:19
Rubrika(y): Aktuality

Vážení návštěvníci, čtenáři a přátelé, 1. září je to právě rok, co jsme spustili vzdělávací portál Moderní dějiny.cz a musíme přiznat, že naše původní představy o jeho fungování se za tu dobu poněkud proměnily. Některá naše očekávání se dnes jeví jako příliš idealistická, to základní, co jsme si předsevzali, se nám však (i s vaší pomocí) daří plnit.

Moderní dějiny slaví narozeniny

Naším hlavním cílem je prostřednictvím kvalitních studijních výukových materiálů a metodik podnítit zájem o témata moderních dějin. K tomu chceme i nadále poskytovat množství relevantních a přitažlivě zpracovaných informací a metodických materiálů, tak jak jste si na to mnozí rychle zvykli.

V této činnosti vycházíme z přesvědčení, že jen kritický, fundovaný a svobodný přístup k výuce moderních dějin může přispět k dalšímu prohlubování demokratického systému naší společnosti.

Jestli se nám daří přinášet zajímavé informace a materiály hodnotíte svými návštěvami portálu právě vy... Během roku jsme na stránkách Moderních dějin uvítali přes 137 000 návštěv, při kterých jste zhlédli téměř 775 000 stránek (největší aktivita se soustředila v posledních 3 měsících školního roku). To nás těší, velice za přízeň děkujeme a věříme, že i v následujícím roce budete mít zájem z našich stránek čerpat informace, nebo se na jejich tvorbě podílet.
 
Ani naše práce však zdaleka nekončí. Chceme podrobně tematicky zpracovat naše i světové dějiny 20. století, ale především k nim vytvořit výukové sety, které budou kompletní pomůckou pro výklad konkrétní látky ve školách. Set bude obsahovat příspěvek historika, výukovou prezentaci, seznam pramenů ke studiu, pracovní listy a další materiály vhodné pro atraktivní prezentaci zvoleného tématu.

Chystáme se také podrobněji zpracovat moderní historii sousedních zemí, brzy spustíme samostatnou rubriku, která se bude věnovat dějinám Polska (spolupracujeme na jejím obsahu například s Institutem paměti národa ve Varšavě). Zachováme oblíbené historické soutěže, do kterých se během roku zapojilo více jak 1500 nadšenců, pro které jsme připravili další záludné otázky, ale taky zajímavé ceny.

Budeme rádi, když se materiály, které na Moderních dějinách najdete, naučíte aktivně používat přímo ve výuce, jak se to už ostatně na některých partnerských školách děje. Studenti ve spolupráci s portálem mohou  zpracovávat referáty k výročím či konkrétním tématům, kterým se právě věnujete, videa a fotografie lze promítat pomocí dataprojektoru jako ilustraci k dějinným událostem, zvukové záznamy přehrávat a texty upravovat.

Důležitou součástí fungování portálu jako interaktivního výukového nástroje jsou ovšem i vaše kritické reakce, hodnocení či doplňující informace, které můžete zasílat redakci, nebo je publikovat v diskusních fórech či mezi přáteli Moderních dějin na facebooku.

Nemáme patent na rozum a nemyslíme si, že náš způsob práce je ten jediný správný a nejlepší. Nabízíme jednu z cest a všechny nás (redakci, přispěvatele i návštěvníky) potěší, když se s námi podělíte o vlastní zkušenosti, náměty, metody, pracovní listy či prezentace, které ve výuce používáte. Není potřeba se obávat, rádi vám při redakci materiálů poradíme nebo pomůžeme – Moderní dějiny můžete tvořit s námi, pak se tady budete cítit jako doma.

Vaše redakce.
 

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

28.9.

Program semináře Komunistický stát proti církvím

Občanské sdružení PANT připravuje další seminář s akreditací MŠMT s názvem Komunistický stát proti církvím. Se...
18.3.

Redakce Moderních dějin v Bruselu

Redakce Moderních dějin na počátku března vycestovala díky spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR na m...
1.9.

Moderní dějiny se dají učit moderně!

Milí návštěvníci, učitelé, studenti, žáci, ale též historikové, nadšenci a internetoví surfaři! Všechny vás ví...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT