Moderní-Dějiny.cz

Mezinárodní letní tábor – „Remember Europe“

Publikováno: 5.9.2012, Aktualizováno: 7.9.2012 22:02
Autor: Adam Blisa

Ve dnech 5.- 12. srpna 2012 se delegace devíti studentů a studentek z Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě a Gymnázia Pavla Tigrida zúčastnila mezinárodního setkání v rámci zemí Visegrádské čtyřky. Dvoučlenný doprovod obstarali Tom Rett (učitel GOH a člen O.s. PANT) a Adam Blisa (absolvent GOH a člen O.s. PANT). Jednalo se o první studentské setkání podobného druhu, které bylo organizátory nazváno „Remember Europe – 2012 International SummerYouth Camp“. Konalo se v Maďarsku, v Budapešti a lidové škole Lakitelek.

Mezinárodní letní tábor – „Remember Europe“

Cílem letního tábora bylo především umožnit mládeži ze střední a východní Evropy co nejlépe poznat nedávné dějiny sousedních států v druhé polovině 20. století.

Po příjezdu do Budapešti, ubytování a večeři dostali studenti volný čas na procházku večerním městem. Druhý den ráno již kompletní delegace nastoupily do autobusu a zamířily do maďarského Parlamentu. Ten si mohli studenti prohlédnout, vyslechli výklad o historii této instituce, jejím fungování a další zajímavá fakta. Po návštěvě Parlamentu se studenti přesunuli do Lakiteleku, kde se nachází areál lidové školy. Program týdenního setkání byl opravdu pestrý. Jednotlivé delegace představily historii a kulturu svých zemí a škol, ze kterých byly vyslány. V dalších dnech studenti navštívili Národní památník, termální lázně, věnovali se maďarskému povstání v roce 1956 i vzpomínkám pamětníků. Navštívili rovněž festival v Bugáci, věnovaný kočovným národům, okolí řeky Tizsy, jeden den sportovali. V závěru setkání jim talentovaný hudebník a sběratel lidových hudebních nástrojů představil jednotlivé exemlpáře a zahrál na ně.

Setkání bylo výbornou příležitostí pro vytvoření multikulturního prostředí, představení historie jednotlivých zemí či konfrontaci různých perspektiv a názorů.

Hledáním a nalézáním toho, co máme společné, jsme se poznávali, vytvářeli přátelské vztahy, a tím zabraňovali vytváření stereotypů a konfliktů. Proto doufáme, že tradice bude skutečně založena a setkání se bude příští rok opakovat.


Mezinárodní letní tábor – „Remember Europe“

Budapest – Lakitelek , 5.-12. srpna 2012
Organizátor: „Kids of Budapest 1956” Foundation
Účastníci: Studenti a učitelé z České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska.
55 účastníků
za podpory International Visegrad Fund
Partneři:
PANT 
Kultúra I Sztuka - Varsó Homepage: Informations
KIKELET 

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT