Moderní-Dějiny.cz

Město za mřížemi - dokumenty a fotografie

Publikováno: 17.4.2013, Aktualizováno: 29.4.2013 16:25

Kvalitní kopie obrazových příloh - fotografií či dobových dokumentů - z významné knihy "Město za mřížemi" autorů a bývalých terezínských vězňů Karla Laguse a Josefa Poláka z roku 1964. Tuto publikaci o Terezíně a životě v něm vydal Svaz protifašistických bojovníků v nakladatelství Naše vojsko.

Město za mřížemi - dokumenty a fotografie

Tento materiál vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Dobové fotografie, reprodukce kreseb a dokumentů jistě mohou učitelé využít při přípravě zajímavých metodických materiálů pro své žáky, případně s nimi pracovat v hodině nebo semináři, mohou se stát také podkladem pro samostatnou práci či přípravu žáků.

Kniha "Město za mřížemi" je je dílem autorů, kteří terezínským ghettem sami prošli a vlastní prožitky doplnili systematickým studiem historických pramenů. Jedná se o ucelenou studii a zároveň osobní svědectví o těžkém, ale mnohovrstevnatém a v nouzi bohatém světě vězňů v terezínském ghettu. Terezínští vězni Karel Lagus a Josef Polák ji psali v době, kdy byla vzpomínka na utrpení ještě silná, v letech 1960-1962. Vyprávějí o způsobu života, vnitřních vzpourách, malých radostech, lidské důstojnosti a o bolesti a umírání. Jako do dnešní doby nejkomplexnější studie o terezínském ghettu, která u nás vyšla, si tato kniha zachovala svou mimořádnou výpovědní hodnotu bezesporu dodnes. Kniha je doprovázena řadou dobových fotografií, reprodukcemi kreseb, dopisů a dokumentů.
Knihu psali oba autoři v době přežívajících komunistických iluzí a mýtů, což se na několika místech v textu projevuje (například citáty z děl klasiků marxismu-leninismu) a je to zřejmé také u některých popisků dobových fotografií a dokumentů. Pro učitele to může být dobrý odrazový můstek ke společné diskusi se žáky na téma proměn interpretace některých dějinných skutečností v následných dekádách či staletích.

Na předsádce je kniha charakterizována těmito slovy:
"Nakonec směli jen zemřít... Celé město koncentračním táborem... Na náměstí byl cirkusový stan... Na troskách ghetta budeme se smát... Hodiny jdou správně... Tak a podobně se jmenují kapitoly této knihy, která je prvním souborným, důkladným dokumentem o proslulém Terezínu, jehož branami prošlo za okupace tisíce příslušníků mnoha národů a odkud vedla přímá cesta do plynových pecí vyhlazovacích táborů na východě. V „Městě za mřížemi" shromáždili autoři mnoho dokladů o organizaci tzv. terezínského ghetta, o životě jeho vězňů, o vězněných i věznitelích. Vyprávějí, co znamenala v Terezíně, stejně jako v jiných táborech, kultura. Jak se tu hrálo legálně i ilegálně divadlo, koncertovalo (a byli tu i hudebníci světových jmen), přednášelo, recitovalo. O lidech, kteří se snažili i v těch nejhorších podmínkách pomáhat jeden druhému. Jak se tu rodil spontánní i uvědomělý protifašistický odpor a odboj. Co tu znamenala solidarita. Kniha zejména podrobně sleduje osudy a život vězňů české národnosti, jichž byla v Terezíně většina. A ukazuje na dokumentech, že nacistické pronásledování osob tzv. židovského původu bylo jen součástí celkového plánu na „konečné řešení" — likvidaci, vyhubeni celých národů. Bohatá obrazová příloha."

"Když jsem se dozvěděla o záměru znovu vydat Město za mřížemi (2006), přirozeně jsem si ihned pomyslela, jakou radost by z toho měl můj otec. Neboť toto svědectví bylo pro něj tím nejdůležitějším, co jako člověk, který přežil, mohl předat dál."
Eva Poláková

"Město za mřížemi vždy beru do rukou s rozechvěním. Nejen proto, že ve svém výtisku mám tatínkem vepsané věnování, nejen pro množství informací, které bych jinde nenašla, pro hrůzu, kterou ve mně vyvolává cílená nenávist k jednomu etniku a odhodlání je zničit, pro dojetí, které cítím nad solidaritou vězňů a jejich touhou překonat ubohost prostředí kulturním vzepětím. Kniha mě rozechvívá i proto, že se v osudech tisíců a tisíců nešťastných shledávám s tatínkem, jenž věznění přežil."
Helena Illnerová-Lagusová

Obrazovou přílohy z knihy - dobové fotografie, reprodukce kreseb a dokumentů - si můžete v menším rozlišení okamžitě prohlédnout ve fotogalerii pod článkem. Pro další práci s nimi jsou v příloze článku přehledně ve větším rozlišení vhodném pro tisk.

Přílohy

pdf
Město za mřížemi - dokumenty a fotografie
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 53,52 MB
Pro přístup k souboru musíte být přihlášen.

Fotografie

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

2.3.

Školákem v Protektorátu - nový projekt Památníku Terezín

Projekt Školákem v Protektorátu vychází z myšlenky přiblížit mládeži i dospělým realitu nacistického totalitní...
26.1.

Historie pevnosti Terezín

Přehledná prezentace vychází z historické studie Ludmily Chládkové Historie terezínského ghetta. Popisuje vzni...
14.11.

Kultura v ghettu Terezín

Studie představuje rozmanitost kulturního života a tvorby v ghettu Terezín. Zvláštní kapitoly přibližují hudeb...
23.6.

Luděk Eliáš vzpomíná na Terezín a osvětimský lágr

Přečtěte si úryvky ze vzpomínek Luďka Eliáše (narodil se roku 1923), rodáka ze Slaného, Ostraváka srdcem. Jeho...
10.5.

Terezínský časopis DOMOV na internetu

Dne 27. dubna 2011 byl na webových stránkách www.vedem-terezin.cz v plném rozsahu zpřístupněn další dětský čas...
15.12.

Terezínský časopis VEDEM na internetu

Prvního prosince byl zahájen provoz webové stránky VEDEM 2010. Představí v digitalizované podobě velkou část t...
28.5.

Osvobození terezínského ghetta ve vzpomínkách pamětníků

Při příležitosti spuštění webových stránek Centra vizuální historie Malach, které proběhlo ve dnech 65. výročí...
17.1.

Ghetto Terezín, holokaust a dnešek

Rádi bychom vás informovali o dalším kroku Institutu USC Shoah Foundation podniknutém v rámci snah o zpřístupn...
11.1.

Dětský svět v terezínském ghetu

Jeruzalémský památník holocaustu Jad Vašem připravil pro české děti pracovní list, aby přiblížil malým dětem t...
23.11.

Historie terezínského ghetta

Ludmila Chládková, pracovnice Vzdělávacího oddělení Památníku Terezín je autorkou devítistránkové studie o his...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT