Moderní-Dějiny.cz

Já, Ty a Oni - divadlem fórum proti předsudkům

Publikováno: 23.11.2015, Aktualizováno: 27.11.2015 08:14
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

Nabízíme studentům a učitelům z Písku, Ostravy a Prahy možnost navštívit divadelní představení v rámci projektu Já, Ty a Oni - divadlem fórum proti předsudkům. Jedná se o projekt, který běží od 1. dubna 2015 do konce března 2016. 

Já, Ty a Oni - divadlem fórum proti předsudkům
Pokud byste se chtěli se svými studenty přijít podívat na divadelní představení a seznámit se tak s jedinečnou metodou divadla fórum, kde se diváci na chvíli stávají také herci a pomáhají tak kreativně řešit problémy různých forem útlaku - kontaktujte nás - kontakt najdete v závěru článku.
 
Podrobné informace o projektu, včetně fotografií a dalších odkazů, najdete ZDE. Plakát si prohlédněte ve fotogalerii pod článkem.

Skupina z Písku (hraje se v Městské knihovně, Písek)
My (všichni) školou povinní?
Robert je studentem prvního ročníku střední školy a žije společně s maminkou a dvěma mladšími sestrami. Je první z rodiny kdo začal studovat na střední škole. Celá rodina velmi prožívá Robertův nástup do školy a jsou na něj patřičně hrdí. Ve škole se, ale Robert dostává do situací, které ho staví do role agresora. Jak to s Robertem asi dopadne? A mohlo by to případně dopadnout i jinak?
 
Skupina z Ostravy (hraje se v divadle Stará Aréna, Ostrava)
Kalrs of Ostrava 
Skupina lidí z Ostravy se ptá, co můžeme společně udělat proto, abychom skončili s latentním rasismem v naší společnosti. Kde se bere strach? Kde pocit nadřazenosti? A kdo z toho všeho vlastně těží?
 
Skupina z Prahy (hraje se v Rock Café, Praha)
Animovaný sen
Skupina složená z představitelů asijských komunit a jejich přátel a spolužáků vypráví příběh o jednom snu i o tom, jak trnitá může být cesta k jeho naplnění.

Vstupné pro školy je zdarma. Vhodné pro studenty 2. stupně ZŠ a  SŠ.

Co je divadlo utlačovaných?
Divadlo utlačovaných má za cíl bojovat se společenskými jevy jako jsou manipulace, šikana, předsudky a rasismus. Představení vznikají na základě práce s těmito tématy útlaku a jsou postavena na reálných zážitcích (ne)herců. Po zhlédnutí vlastní hry následuje krátká diskuze a divácké intervence, které se snaží změnit přístup hlavního hrdiny k problému, a tím ho vyřešit. Stírá se tak hranice mezi divákem a hercem, mezi já a ty.

Kristýna Hlavatá
Antikomplex, z. s.

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT