Moderní-Dějiny.cz

Film: Řek Zorba z Rejvízu

Publikováno: 25.1.2015, Aktualizováno: 16.6.2015 20:01

Krátký dokumentární snímek je zpovědí Sotirise Joanidise, jednoho z mnoha řeckých dětí, které byly roku 1948 po řecké občanské válce vyslány do zemí s lidově demokratickými režimy. Joanidis v dokumentu líčí nejen svízelnou cestu, ale také své další osudy v nové vlasti. Vzpomíná na dobu strávenou v dětských domovech i jeho zakotvení v oblasti Jesenicka. Líčí strasti a každodenní život řecké menšiny v Československu i pohnutky, které ho nakonec donutily zůstat na Rejvízu, přestože se někteří Řekové v devadesátých letech vraceli do své původní vlasti.

Film: Řek Zorba z Rejvízu

Tento film vznikl v rámci projektu „Moderní dějiny do škol“, který je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.

Stopáž
12 minut 5 sekund
 
Tvůrci
Připravili: Petra Sasínová, Tomáš Netočný, Tomáš Pchálek, Viktor Pokorný, Monika Horsáková a Klára Řezníčková.
 
Životopisný medailon pamětníka
Sotiris Joanidis se narodil 1. ledna 1939 v Řecku. Vyrostl ve vesnici Glikoneri, která leží vysoko v horách Gramos nedaleko albánských hranic. Po občanské válce v Řecku, která skončila v roce 1948, byl spolu s tisíci dalšími řeckými dětmi vyslán na strastiplnou cestu do zemí s lidově demokratickými režimy. Sotiris Joanidis se, stejně jako další čtyři tisíce jeho vrstevníků, dostal do Československa. Mezi lety 1948 a 1955 pobýval v různých dětských domovech vyčleněných pro řecké děti, navštěvoval jen 6.–8. třídu základní školy. V roce 1955 se poprvé dostal na Rejvíz, kde nastoupil do práce jako lesní dělník. V roce 1963 absolvoval Lesnickou mistrovskou školu ve Strážnici. Později externě absolvoval jesenické gymnázium, kde v roce 1969 ve svých třiceti letech maturoval. Pracoval jako frézař, dřevorubec, lesník na polesí Rejvíz, vedoucí výroby u soukromé lesní firmy a vedoucí pily. Od roku 1999 je v důchodu. Je autorem několika knih věnujících se především Rejvízu a jeho okolí. (Zdroj Paměť národa)
 
Klíčová slova
Řecko, občanská válka v Řecku – Rejvíz – pohraničí – řecká menšina – dětské domovy –imigrant – uprchlíci
 
Součástí toho filmu jsou metodické materiály, které obsahují přepis výpovědí pamětníků, náměty pro využití filmu ve vyučovací hodině a pracovní listy pro žáky. Vše najdete v příloze. 


 

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

3.2.

Řecká menšina ve vzpomínkách pamětníků

Pracovní list umožňuje vyzkoušet si na tématu historie řecké menšiny v Československu efektivní motivační meto...
5.12.

Seminář PANTu o dějinách migrací na severní Moravě a ve Slezsku

V kulturním centru a synagoze v Krnově se 4. prosince 2014 konal třetí seminář pro pedagogy v rámci projektu „...
30.4.

Řecká menšina v Moravskoslezském kraji

Shrnující text přináší základní informace o historii řecké menšiny v Československu se zvláštním zřetelem k úz...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT