Moderní-Dějiny.cz

Diskusní panel Střední Evropa, Rusko a post-sovětský prostor v historické a současné perspektivě

Publikováno: 2.12.2011, Aktualizováno: 18.3.2012 18:03
Autor: (red)

Občanské sdružení PANT ve spolupráci s Polským institutem v Praze, Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity a Centrem pro studium demokracie a kultury uspořádalo diskusní panel „Střední Evropa, Rusko a post-sovětský prostor v historické a současné perspektivě“

Diskusní panel Střední Evropa, Rusko a post-sovětský prostor v historické a současné perspektivě

Akce, které se zúčastnilo přes 250 studentů politologie, se uskutečnila ve čtvrtek 1. prosince 2011 v prostorách auly Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Záštitu nad tímto jedinečným setkáním převzal ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg.

Diskusní panel byl zaměřen na aktuální téma „Východního partnerství“ a utváření kulturně-historické identity střední a východní Evropy (aktuálně v rámci EU) ve vztazích k Rusku. Východiskem a inspirací pro toto setkání se stalo vydání českého překladu knihy Wojciecha Zajączkowského „Rusko a národy“ v překladu Petrušky Šustrové a tematické číslo dvouměsíčníku Kontexty. V diskusích na níže uvedená aktuální témata zazněly velmi fundované a neotřelé závěry, debatovalo se také o nástinech řešení zásadních problémů východního partnerství.

Diskusní panel moderovala a zasvěcenými poznámkami komentovala Petruška Šustrová.

Základní diskusní témata:
I. téma: Vztahy střední a východní Evropy k Rusku v historické perspektivě
Jakým způsobem se delší (Polsko) a kratší (Česko) zkušenost s existencí "na perifériích impéria" odrazila ve tvarování identity naších národů a celého regionu? Dalo by se říct, že na otázku "jací jsme" naše společnosti odpovídají často právě v opozici k mocnosti na Východě? Jaké jsou klíčové složky naší zkušenosti s Ruskem? Dokážeme si představit "ne-imperiální" Rusko, které by nebylo vnímáno jako permanentní hrozba, nezávislé na politickém režimu, který v daném okamžiku v Kremlu vládne?
Cílem panelu nebylo podat kompletní přehled dějin vztahů mezi Střední Evropou a Ruskem, ale spíše se zde prezentovaly určité pravidelnosti či vhledy do klíčových okamžiků, které tyto vztahy vytvářely.

II. téma: Mezi Moskvou a Bruselem: role a potenciál střední Evropy pro řešení konfliktů v post-sovětském prostoru (Gruzie, Moldavsko, Bělorusko)
Jaký význam má pro Střední Evropu pás států, které získaly nezávislost po rozpadu Sovětského svazu? Hraje Střední Evropa dostatečnou roli ve tvarování evropské politiky vůči těmto oblastem? Jakým způsobem se staví / měly by se stavět naše vlády k situaci v konfliktních a problematických oblastech regionu: v Bělorusku (otázka Lukašenkova režimu), na Ukrajině (kauza Julie Tymošenkové), v Moldavsku (Podněstří) a Gruzii (Abcházie, Jižní Osetie).
Panel nabídnul přehledné shrnutí dosavadní role našeho regionu ve tvarování východní politiky EU a především nastínil její budoucí perspektivy a panelisté se pokusili definovat její podoby a priority.

Panelisty  diskutujícími první téma byli pánové Andrzej Nowak (historik, profesor Jagellonské univerzity v Krakově, vedoucí kabinetu dějin Ruska Polské akademie věd) a Karel Štindl (bývalý velvyslanec ČR v Polsku). O druhém tématu debatovali pánové Sławomir Dębski (historik a politolog, ředitel Centra polsko-ruského dialogu na Ministerstvu kultury, člen mezivládní polsko-ruské Skupiny pro řešení obtížných záležitostí), Maciej Szymanowski (kabinet Ministra zahraničních věcí Polské republiky) a Petr Mareš (Velvyslanec se zvláštním posláním pro Východní partnerství).

Do živých diskusí se zapojili také další pozvaní hosté:
Jaromír Štětina, senátor
Petra Kuchyňková, FSS MU v Brně
Tomáš Šmíd, FSS MU v Brně
Maciej Ruczaj, Polský institut v Praze

Panelu byli přítomni studenti FSS Masarykovy univerzity, posluchači politologie, mezinárodních vztahů, bezpečnostních studií a dalších příbuzných oborů.

Přílohy

pdf
Pozvánka
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 2,40 MB | Stáhnout soubor...

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

5.12.

Fotogalerie Diskusní panel Střední Evropa

Občanské sdružení PANT ve spolupráci s Polským institutem v Praze, Fakultou sociálních studií Masarykovy unive...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT