Moderní-Dějiny.cz

Deset vítězů VII. ročníku EUSTORY bylo oceněno v Praze

Publikováno: 25.2.2014, Aktualizováno: 25.2.2014 16:05
Autor: (red)

Deset vítězů VII. ročníku mezinárodní dějepisné soutěže EUSTORY bylo oceněno ve čtvrtek 20. února 2014 v kavárně a galerii Krásný ztráty v Praze. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili autoři nejlepších prací a jejich učitelé dějepisu. Ceny vítězům předával Zdeněk Svěrák, akce se rovněž účastnili partneři a organizátoři soutěže.

Deset vítězů VII. ročníku EUSTORY bylo oceněno v Praze

Autoři deseti nejlépe hodnocených prací VII. ročníku EUSTORY, který se loni konal pod záštitou MŠMT, byli se svými pedagogy pozváni organizátory soutěže na slavnostní závěrečný ceremoniál, během kterého se vyhlašovaly nejlepší práce a oceňovali vítězové. Akce e odehrála ve čtvrtek 20. února 2014 v kavárně a galerii Krásný ztráty v Praze.

Slavnostní dopoledne zahájil předseda PANTu Petr Pánek, který přivítal zúčastněné studenty, jejich učitele a vzácné hosty ze zahraničí i z domovských partnerských a spolupracujících institucí. Poté charakterizoval samotnou soutěž, její průběh, uvedl také potěšující počet odevzdaných prací (celkem 53), několikanásobný oproti poslednímu VI. ročníku. Pak na pódiu přivítal zahraničního hosta, Tina Gotthardt z německé centrály EUSTORY v Hamburku. Ta představila veškeré aktivity mezinárodní sítě EUSTORY, studentům nabídla možnost účasti na mezinárodních táborech vítězů národních soutěží, které jsou pro vítěze jednou z dalších cen, protože jejich účastníci mají celý pobyt uhrazen z prostředků Körberovy nadace. V tomto roce tedy vítězové vyjedou do Norska a Estonska, kde budou moci trávit dny se svými vrstevníky z dalších evropských zemí a věnovat se setkávání s pamětníky i vzdělávacím tvůrčím workshopům. Dalším řečníkem byl historik a náměstek ÚSTRu Zdeněk Hazdra, který vzpomínal na svou účast v historicky I. ročníku české EUSTORY a popřál studentům další úspěchy v historickém bádání. Za partnera soutěže Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, který by hlavním pořadatelem české EUSTORY v prvních šesti ročnících, pozdravil přítomné Vojtech Čelko. Za hodnotitelskou komisi shrnul kritéria i kvalitu jednotlivých prací Milan Hes. Závěr této oficiální části slavnostního dopoledne obstaral s humorem sobě vlastním Zdeněk Svěrák, který pozdravil zúčastněné a pronesl úryvek z bohatého myšlenkového odkazu Járy Cimrmana, tentokráte na téma defenestrací v dějinách.

Poté již došlo na očekávané oceňování vítězů, které zval na pódium i s jejich pedagogy Milan Hes, charakterizoval v krátkosti dané práce, ceny předával Zdeněk Svěrák a Petr Pánek za PANT.

Vítězem VII. ročníku se stal Jan Havránek s prací "Historie Sportovního domu v Chomutově" z Gymnázia v Chomutově. Vítěznou práci vedl Mgr. Jan Dvořák.

Kromě hlavních cen EUSTORY byla udělena rovněž Cena revue Dějiny a současnost za nejlepší literárně zpracovanou soutěžní práci, kterou předávala šéfredaktorka ĎaSu Iveta Coufalová. Jejími laureáty se stali Jan Havránek z Chomutova a David Trojan z Prahy. V závěru slavnostního vyhlášení byla také udělena třem letošním laureátům Cena Evy Vláhové za svědectví o komunismu 50. let, kterou uděluje Občanské sdružení PANT a předával Petr Šimíček. I těmto oceněným blahopřál osobně Zdeněk Svěrák. Vše o ceně Evy Vláhové a oceněných čtěte ZDE

Deset nejlépe hodnocených prací v VII. ročníku EUSTORY dle pořadí:
1. Jan Havránek - Historie Sportovního domu v Chomutově, Gymnázium Chomutov
2. Ester Boháčková, Kateřina Fričová - Lucký mlýn v Chodovlicích, Gymnázium Lovosice
3. Tereza Poláčková - Dějiny obce Černčice v dlouhém 19. století, Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína, Hradec Králové
4. Veronika Faistová - Solnice č.p. 47, První soukromé jazykové gymnázium, Hradec Králové
5. Dominik Feri - Sesterská města Teplice a Šanov, Gymnázium Teplice
6. Tereza Potužilová, Nikola Sedloňová - Jak se město mění před objektivem (historie Slaného zachycena na fotografiích), Gymnázium Václava Beneše Třebízského, Slaný
7. David Trojan - Sběrný tábor RADIOTRH PVV, Gymnázium Špitalská 700/2, Praha 9 - Vysočany
8. Jiří Klůc - Sokolovo - Sokolov: spojitosti ukrajinské vesničky a města v západních Čechách, Gymnázium Ostrov
9. David Krop - Vítkovice, dům č.p. 135. Vzestup a pád dobré adresy, AHOL - SOŠ s.r.o., Ostrava-Vítkovice
10. Jana Jiříková - Budeč aneb Jak se žilo a žije pod hradištěm, Dvořákovo gymnázium a SOŠ ekonomická, Kralupy nad Vltavou

Pořadí všech soutěžících najdete ZDE

Autoři tří nejlepších prací, které vybrala z deseti nejlépe hodnocených odborná komise profesionálních historiků partnerských institucí, byli oceněni chytrým telefonom (1. místo) dotykovým tabletem a řadou knižních cen. Autoři deseti nejlepších prací obdrží knižní ceny sponzorů soutěže EUSTORY: Barrister&Principal, Dějiny a současnost, Nakladatelství Lidové noviny, Albatros, Radioservis, Mladá fronta, Nakladatelství EPOCHA, František Emmert - Nakladatelství CLIO, Ústav pro studium totalitních režimů, Academia, Post Bellum a Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i.. Deset učitelů, jejichž studenti se umístili do desátého místa, získali od partnera národního kola soutěže kulturně historické revue Dějiny a současnost roční předplatné, taktéž roční předplatné časopisu Paměť a dějiny (ÚSTR) a pestré knižní ceny od našich partnerů. Autoři deseti nejlépe hodnocených prací spolu se svým doprovodem (pedagogy či rodiči) měli také zajištěnu exkurzi do Archivu bezpečnostních složek. Byla to mimořádná příležitost seznámit se s podobou či zpracováním archivních svazků, pracovišti ústavu, jeho činností a možnostmi využití zdejších fondů.

Všem soutěžícím děkujeme za snahu a úsilí, které při vyhledávání či zpracovávání pramenů, samotném psaní i finální úpravě svých prací vyvinuli. Stejně tak si vážíme cenné pomoci a rad jejich učitelů, bez nichž by bylo bádání a sepisování jistě o poznání náročnější!

O dalším, již osmém ročníku EUSTORY, vás budeme informovat.

Moc děkujeme partnerům, sponzorům a podporovatelům soutěže: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Dějiny a současnost, Filozofická fakulta UK v Praze, Nakladatelství Lidové noviny, Ústav pro studium totalitních režimů, Post Bllum, Albatros, AWC Morava, s.r.o., Barrister&Principal, Nakladatelství CLIO, CPress, Radioservis, Mladá fronta, Nakladatelství EPOCHA, Academia, Amethyst.cz.

Organizátoři a partnerské instituce:

Pod záštitou:


 

 

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT