Moderní-Dějiny.cz

Dějepisná soutěž Šumná Ostrava bude zasvěcena osobnosti Františka Josefa I.

Publikováno: 15.9.2016, Aktualizováno: 21.9.2016 14:44
Rubrika(y): Aktuality

Vážení příznivci historie z Moravskoslezského kraje, Wichterlovo gymnázium za podpory statutárního města Ostravy pro vás připravilo již 9. ročník Šumné Ostravy. Soutěž je určena pro ty z Vás, kterým dějepisné učebnice nedostačují a chtějí se dozvědět víc.

Dějepisná soutěž Šumná Ostrava bude zasvěcena osobnosti Františka Josefa I.

Letos se soustředíme na dobu panování Františka Josefa I., od jehož smrti letos uplyne rovných sto let. Období vlády Františka Josefa I. představuje v dějinách Ostravska epochu zásadního zlomu. Jen málo významná Moravská Ostrava prodělala explozivní vývoj od poddanského města v nejvýznamnější průmyslové centrum celé monarchie. V soutěžních otázkách zavítáme mezi ostravské archiváře, začteme se do textů starých školních kronik, pokusíme se zorientovat ve starých mapách. Řešitelé letošního ročníku Šumné Ostravy se také vydají na cestu proti toku času. Teleportace nás přenese do roku 1906 a my podnikneme malou procházku Přívozem a Moravskou Ostravou.

Soutěžní zadání si stahujte v příloze tohoto článku.

Soutěž probíhá ve dvou kategoriích:
Kategorie 1 – ZŠ, žáci 6. – 9. tříd a žáci nižších stupňů víceletých gymnázií
Kategorie 2 – žáci 1. – 4. tříd středních škol, popřípadě kvint až oktáv víceletých gymnázií

Svá řešení zasílejte do 14. 10. 2016 na adresu: Šumná Ostrava, Wichterlovo gymnázium,Čs. exilu 669,Ostrava-Poruba, 708 00 nebo doručte osobně na vrátnici školy.

Třicet nejlepších řešitelů postupuje do finále, které se uskuteční ve v na začátku listopadu letošního roku.

Za realizační tým Šumné vám hodně štěstí přeje Pavel Měrka, autor letošních otázek.

Naše poděkování patří v řadě také Archivu města Ostravy, jmenovitě ředitelce PhDr. Blaženě Przybylové a archiváři Mgr. Jozefu Šerkovi. Archiváři nám poskytli celou řadu dobových dokumentů a byli nám nápomocni i metodicky. Některé fotografie publikované v soutěžních otázkách jsou ve sbírkách Ostravského muzea. I jemu patří náš dík.

Přílohy

pdf
Zadání ŠO 2016
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 1,77 MB | Stáhnout soubor...

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT