Moderní-Dějiny.cz

Česko-polské aktivity PANTu na konferenci "Vzájemný obraz souseda..."

Publikováno: 25.5.2013, Aktualizováno: 20.1.2015 10:37

Mezinárodní konference Vzájemný obraz souseda v polských a českých školních učebnicích se uskutečnila ve dnech 24. a 25. května 2013 na Ostravské univerzitě. PANT na ní představil polskojazyčný web, putovní výstavu, projekt studentských setkávání a metodické materiály v polštině.

Česko-polské aktivity PANTu na konferenci "Vzájemný obraz souseda..."

Společnou česko-polskou konferenci zorganizovala Ostravská univerzita, Generální konzulát Polské republiky v Ostravě, Kongres Poláků v České republice a Polsko-česká vědecká společnost. Akce se konala pod  patronátem Konference rektorů slezských univerzit a věnovala českým a polským učebnicím dějepisu, především z toho úhlu pohledu, nakolik se v nich zrcadlí dějinné události sousedního národa, případně česko-polské vztahy. Diskutovalo se nejen o formách a obsazích dnešních učebnic, ale také o kurikulech pro výuku dějepisu či podobách maturitních zkoušek. Konference se účastnili historici, metodici a didaktici, učitelé, studenti i zástupci neziskových organizací.

V rámci jednání druhého konferenčního dne představil Petr Šimíček mezinárodní aktivity PANTu, především visegrádskou a česko-polskou spolupráci. Zmínil již realizované a také stávající granové projekty a jejich konkrétní výstupy. Zaměřil se především na polskojazyčný web, putovní výstavu, projekt studentských setkávání a metodické materiály v polštině.

Mezinárodní konference Vzájemný obraz souseda v polských a českých školních učebnicích
Międzynarodowa konferencja Wzajemny obraz sąsiada w polskich i czeskich podręcznikach szkolnych

Ostrava, Ostravská univerzita, ul. Ćeskobratrská 16 (budova B), aula

Patronát:
Konference rektorů slezských univerzit (Konferencja Rektorów Uniwersytetów Śląskich)

Organizátoři:
Ostravská univerzita
Konsulat Generalny RP w Ostrawie,
Kongres Polaków w RCz,
Polsko-Czeskie Towarzystwo Naukowe

Přípravný výbor / Komitet Programowy :
Doc. PhDr. Blažena Gracová, CSc.(przewodnicząca),
Dr Ryszard Gładkiewicz, Prof. dr hab. Zenon Jasiński,
Mgr. Marta Kmeť, PhDr. Denisa Labischová, PhD.

Program konference stejně jako prezentace aktivit PANTu jsou ke stažení v příloze článku.

Přílohy

pdf
Program konference
Typ souboru: *.pdf | Velikost: 0,47 MB | Stáhnout soubor...
pptx
Prezentace česko-polských aktivit PANTu
Typ souboru: *.pptx | Velikost: 8,25 MB | Stáhnout soubor...

Fotografie

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT