Moderní-Dějiny.cz

Archa školám: Přesahová témata zážitkovou formou!

Publikováno: 12.9.2015, Aktualizováno: 13.9.2015 10:58
Rubrika(y): Vzdělávání
Autor: (red)

Na podzim uvede Divadlo Archa dopolední představení s diskuzí a doprovodnými materiály pro aktivní žáky i učitele. V říjnu v dopoledním čase jsou pro školní skupiny naplánována dvě představení - 19. října dokumentární divadlo vadí-nevadí.cz a 26. října taneční představení se zdravými a handicapovanými tanečníky zkoumající relativnost pojmu handicap. Představení začínají v 10.00 a po skončení vždy následuje diskuze s tvůrci a účinkujícími.

Archa školám: Přesahová témata zážitkovou formou!

Divadlo Archa se už třetím rokem věnuje vzdělávacímu programu Archa.školám, který si klade za cíl prostřednictvím všech nástrojů divadelního jazyka oslovit žáky a studenty základních, středních i vysokých škol a skrze umělecký zážitek zasazený do kontextu prohlubovat diskuzi o tématech, která jsou ve společnosti často tabuizovaná a obtížně sdělitelná.  

K samotnému zážitku z představení a následné diskuzi jsme v letošním roce přidali ještě doprovodné materiály – metodické a pracovní listy. Cílem doprovodných materiálů je podpořit zážitek z představení a pomoci žákům zasadit představení do kontextu, který jim je blízký, vytvořit prostor pro diskuzi ve třídě a rozvíjet kritické myšlení o společnosti a zhlédnutém představení.

19. 10. 10.00
Divadlo Archa/Jana Svobodová/Philipp Schenker: vadí-nevadí.cz
Projekt dokumentárního divadla Vadí-nevadí.cz, který vznikal ve spolupráci s romskými a českými obyvateli Kostelce nad Orlicí a s dvojicí běloruských uprchlíků, kteří žili rok v uprchlickém táboře v Kostelci nad Orlicí.

Délka představení: 90 minut bez přestávky + diskuze po představení 15 minut
Vstupenky: 90 Kč, pedagogický doprovod zdarma
Pro žáky od 2. stupně ZŠ

26. 10. 10.00
VerTeDance/Divadlo Archa: Simulante bande
Neotřelé možnosti pohybového vyjádření zdravého a fyzicky handicapovaného člověka, relativnost pojmu handicap i křehký kosmos mezilidských vztahů. 

Délka představení: 60 minut bez přestávky + diskuze po představení 15 minut
Vstupenky: 100 Kč, pedagogický doprovod zdarma
Pro žáky od 2. stupně ZŠ

Připravujeme:
INTERAKTIVNÍ DIVADELNÍ DÍLNA V RÁMCI FESTIVALU AKCENT
Jako součást Mezinárodního festivalu dokumentárního divadla Akcent připravujeme tematickou dílnu, která představí umělecký proces v kontextu tématu festivalu – krize demokratického rozhodování. Studenti si ve spolupráci s profesionálními umělci vyzkouší proces vzniku divadelního představení. Seznámí se základy světelného a zvukového designu, v prostorových improvizacích budou zpracovávat své vlastní texty.
Termín: listopad 2015
Dílna bude určena pro 1-2 třídy.

Kontakt:
Tereza Mácová, Audience development, Archa.školám
tereza.macova@archatheatre.cz, +420 221 716 120

Novinka – web Divadla Archa

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Aktualizováno: 8.4.2024 14:02 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Přihlaste se do XV. ročníku soutěže Eustory

Milí studenti, učitelé, tutoři, oficiálně vyhlašujeme již XV. ročník soutěže Eustory. Téma letošního ročníku: “Malé a velké dějiny 20. století”. Zajímá nás, jak “velké”, oficiální dějiny vstoupily do osudů jednotlivých konkrétních...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT