Moderní-Dějiny.cz

28. říjen

Publikováno: 25.10.2010, Aktualizováno: 6.3.2012 22:18
Rubrika(y): Aktuality

Při vyslovení nebo přečtení tohoto data není nutno u nás doplňovat letopočet. Každý aspoň trochu politicky cítící občan naší republiky ví, že se jedná o 28. říjen 1918. Je to s velkou úctou vnímaný den, kdy vlast Čechů, Moravanů, Slováků a části Slezanů získala po pádu Rakousko – Uherského císařství samostatnost.

28. říjen


    Poslední panovník této velké říše Karel Habsburský (Karel I.), který nastoupil na trůn uprostřed I. světové války, toužil a usiloval o mír a chtěl proměnit Rakousko – Uhersko v mnohonárodní spolkový stát, ale novým dějinným tlakům se již nedalo ustoupit. Touha národů po samostatnosti, silně podporovaná a prosazovaná Spojenými státy americkými, které se svými spojenci vyhrály I. světovou válku, byla neudržitelná, a tak vzniklo Československo jako společný stát Čechů a Slováků s demokratickou formou vlády.
    Sledujeme-li historii 28. října od roku 1918, poznáváme tak vlastně i dějiny našeho prvního československého státu. Až do roku 1937 jsme slavili 28. říjen v míru a svobodě. 28. říjen 1938 byl již poznamenán blížící se katastrofou. Oslavy v dalších letech (1939 – 1944) byly nacisty v průběhu II. světové války striktně zakázány. Jméno zakladatele a prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka muselo zmizet ze školních učebnic a nesmělo se ani ústně připomínat. Totéž platilo i o spoluzakladatelích republiky (Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik) a o „mužích 28. října“ ( Antonín Švehla, Alois Rašín, Vavro Šrobár,  František Soukup a Jiří Stříbrný).
    Krátké oživení tradice 28. října od roku 1945 skončilo únorem 1948. Komunisté dokázali s tímto dnem neskonale zatočit. Tvrdili např., že bez 7. listopadu 1917 (vznik VŘSR) by nebylo 28. října 1918! -  Až do roku 1951 mohl být 28. říjen slaven ještě jako Den nezávislosti, avšak od tohoto roku už jen jako Den znárodnění. V roce 1975 zrušili 28. říjen jako den pracovního klidu a změnili jej na památný den s připomínkou tří událostí, takže pak byl tento den přejmenován na Den vzniku Československé republiky, Den znárodnění a Den vzniku Československé federace (ta vznikla 28. října 1968). V roce 1988 se stal 28. říjen opět výhradně pouze Dnem nezávislosti. Tento den proběhla na Václavském náměstí protikomunistická demonstrace, která byla rozehnána obušky a vodními děly.
    Původní význam byl tomuto dni vrácen až v roce 1989. Od roku 1993 platí však tento svátek pouze pro nově vzniklou Českou republiku; naši bratři Slováci nezaujímají k tomuto dni jednoznačný postoj, a proto jej neslaví.
    Tolik krátce k dějinám 28. října v průběhu necelého století.
    Jak máme 28. říjen chápat a pojímat dnes? Neměl by nám připomínat, že žijeme díky mnoha předchozím význačným osobnostem ve svobodném státě a že bychom si této svobody měli více vážit? Neměl by nás učit větší lásce k vlasti, i když jsme v rámci EU součástí většího celku? Neměl by nás vést k větší angažovanosti a varovat nás, že bez vzájemného respektu, spolupráce a pomoci můžeme velmi snadno prohýřit znovu získanou demokracii a upadnout nejen do fyzické, ale i duševní poroby?
    28. říjen se tak stává významným symbolem pro naši současnost i budoucnost. Mnohé se již od doby první republiky změnilo, ale vnitřní kontinuita s morálními hodnotami minulosti přetrvává.
    Takové zamyšlení při vzpomínání na 28. říjen 1918 nám bude jistě k prospěchu. A budeme-li úspěšní v naplňování idejí a morálního odkazu 28. října, tím větší bude naše jistota, že jej budeme moci i v budoucnu oslavovat vždy s radostí.


(říjen 2010)
 

Související články

_Zajímavé odkazy

Archiv bezp. složekDigi. archiv časopisůCentropaSlovník české literaturyElektronická knihovnaASUDLiteratura ke staženíBibliografie od roku 1961Biografický archivMene Tekeljanpalach.czNárodní archivPamátník Vojna My jsme to nevzdaliPamátník LidicePolitičtí vězni.czPříběhy bezprávíMetodický portál RVPSorelaÚstav pamäti národaVONS.czmultikulturalita.czŽivá paměťAnna FrankováRomano Džaniben17. november 1989Demokratická revoluce 1989Cesta k listopaduHolocaust Memorial CenterTerror HázaExil 20. stoletíHlocaust.czTváří tvář historiiDeportálEuropeanaZmizelí sousedéSvobodně!Ośrodek KARTAMuezum Varšavského povstáníScriptum.czSlezské zemské muzeumČs. vizuální kultura v 50. letechMapováníProjekt Věrný zůstanuJeden svět na školáchStopy totalityo. s. Asi-milovaníProjekt Školákem v ProtektorátuGulag.czRyszard Siwiec 1909–1968Společnost Edvarda Beneše_Příběh Jana ZajíceOśrodek Pamięć i PrzyszłośćLogo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Logo není k dispozici.Neviditelné oběti komunismuCentrum pro studium holokaustu a židovské literaturyPandorina skrinkaMuzeum v krabičce
Více...

_Související články

11.3.

První světová válka 1914 - 1918

Shrnující rozsáhlá výuková prezentace rekapitulující příčiny, průběh a důsledky I. světové války. Je vhodně do...
20.10.

Stáhněte si knihu Krajané v USA a vznik ČSR!

Publikace autorů, kteří působí na Katedře sociálních věd a práva Univerzity obrany, byla vydána při příležitos...
15.10.

Vznik ČSR - výsledek domácí a zahraniční akce

Výkladová prezentace se zaměřuje na československý domácí a zahraniční odboj za I. světové války, bez nichž by...
11.10.

Vyhlášení samosprávné provincie Deutschböhmen 21. ledna 1918

1918, 21. ledna. Ve Vídni se sešli němečtí poslanci z českých zemí a schválili rezoluci, v níž žádali odtržení...
7.10.

Státoprávní prohlášení Českého svazu na říšské radě (30.5.1917)

Na zahájení říšské rady (svolána císařovým listem z 26. dubna) přednesl předseda Českého svazu F. Staněk státo...
1.8.

Provolání Národního výboru (28. října 1918)

Muži 28. října (Alois Rašín, Antonín Švehla, František Soukup, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár), skupina pěti česk...

_Prameny

IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

Aktualizováno: 11.1.2021 23:32 | Rubrika: Napříč stoletím
IWALKS: VZDĚLÁVÁNÍ V MALÝCH SKUPINÁCH A NA ULICI

IWalk je vzdělávací aktivita spojující unikátní filmové vzpomínky pamětníků z celého světa s kontextem každodenního prostoru, ve kterém žijeme.

_Metodika

Dějepis pro všechny a o všech!

Aktualizováno: 21.12.2022 11:43 | Rubrika: Československo v letech 1918-1938
Dějepis pro všechny a o všech!

Dějepis pro všechny a o všech je princip, kterým se řídil tým metodiček Multikulturního centra Praha při tvorbě nového vzdělávacího webu digitalnipracovna.cz.

_Aktuality

Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

Aktualizováno: 28.9.2023 15:16 | Rubrika: Akce Moderních Dějin
Byli vyhlášeni vítězové XIV. ročníku EUSTORY

V pátek 22. září 2023 byly v ostravském Centru PANT vyhlášeny výsledky české verze celoevropské soutěže EUSTORY a vítězové byli oceněni iPhony, knižními, finančními odměnami a jejich tutoři ročním bezplatným předplatným časopisů D...

_Dějiny v médiích

Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

Aktualizováno: 27.4.2020 19:59 | Rubrika: Speciály, Video
Oslavte Den vítězství a projděte se historií s videi a pracovními listy

ČT edu vytvořilii speciál kolekci videí a pracovních listů k druhé světové válce. Znalost historie nám pomáhá určit směr našich budoucích kroků. Konec druhé světové války je důležité si připomínat, a proto vám přinášíme speciální ...

 
© Všechna práva vyhrazena 2009 - 2024 Občanské sdružení PANT
Materiály na tomto portálu jsou určeny pouze pro vzdělávací účely.
Občanské sdružení PANT